Selvkørende markrobot renser ud mellem rækkerne: "Vi blev hjulpet i den rigtige retning"

Tsampikos  Kounalakis

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 13 67.

Selvkørende markrobot renser ud mellem rækkerne: "Vi blev hjulpet i den rigtige retning"


Det kan ikke blive præcist nok.

I hvert fald ikke hvis du spørger de jyske brødre Kristian Warming og Jens Warming, der sammen har startet virksomheden Farmdroid.

Farmdroid laver robotter til landbruget. De har blandt andet lavet en selvkørende markrobot til såning og sprøjtefri ukrudtsbekæmpelse i økologiske landbrug.   

- Ideen til Farmdroid stammer tilbage fra 2011, hvor min bror Jens var i marken for at skulle håndluge økologiske roer. Det tog ikke lang tid før, han opdagede, at det var meget kedeligt. Så i stedet for at gøre det selv, fik han en til at lave en robot, der selv kunne luge de her roer, fortæller Kristian Warming, der er medstifter af Farmdroid.

Et år senere kørte den første robot i marken.

I 2018 blev virksomheden så en del af Odense Robotics StartUp Hub hos Teknologisk Institut, hvor de fik accelereret deres forretning.

-

Robotten, som brødrene har opfundet, udmærker sig ved at være yderst præcis, og så ødelægger den ikke jorden, da den er let i forhold til de store maskiner, som man ellers kører rundt med på marken for at fjerne ukrudt.

Farmdroids robot sår afgrøden på nogle bestemte koordinater, som den husker undervejs. Efterfølgende kører den ud på samme mark, hvor den ud fra de kendte koordinater på planterne ved nøjagtig, hvor afgrøden er placeret, og dermed ved den, hvor den skal luge, og hvor den ikke skal.

En ny retning

Robottens præcision er det, som Teknologisk Institut har hjulpet Farmdroid med at forbedre.

- Samarbejdet med Teknologisk Institut går ud på at se, om vi kan optimere præcisionen af robotten.  Præcisionen er rigtig vigtig for robotten. Det er sådan, at jo tættere vi renser på afgrøden, jo større værdi har det for landmanden, fortæller Kristian Warming.

Samarbejdet mellem Farmdroid og Teknologisk Institut har allerede båret frugt og fået de to brødre til at tænke i nye baner.

-

- Vi har opnået, at robotten ved hjælp af sensorfusion kan forudsige, hvor den vil være i fremtiden. Når robotten afviger fra sit oprindelige forløb, for eksempel når den rammer nogle sten på marken, kan robotten forudsige sin fremtidige bane og dermed kompensere for en sådan afvigelse fra sin oprindelige bane, fortæller Tsampikos Kounalakis, der er konsulent ved Teknologisk Institut.

- Vi ville ikke selv være gået den vej, hvis ikke vi har havde haft det her projekt med Teknologisk Institut. Så det giver den værdi, at vi får prøvet nogle ting af og måske opnår en højere præcision i sidste ende, end vi ville have gjort ellers, fortæller Kristian Warming fra Farmdroid.

Udviklingen er sket i regi af projektet ESMERA (European SMEs Robotic Applications), som er støttet af EU's Horizon 2020-program.

-