Femtosekund-laser sikrer optimal bearbejdning af glasmaterialer
Danske FRS-systems har brugt Teknologisk Instituts femtosekund-laser til at overflademodificere glaskomponenter i udviklingen af ny glassensor
Da virksomheden FRS-Systems skulle udvikle og producere en ny pH-sensor til miljøer, hvor deres nuværende sensor ikke var brugbar, faldt valget på en glassensor. I udviklingen af den nye sensor stødte virksomheden på problemer med at overfladestrukturere de tynde glasplader, som under almindelig laserbearbejdning bliver så varme, at de risikerer at knække.
FRS-Systems brugte Teknologisk Instituts specialister og femtosekund-laser til at undgå skader og opnå optimal teksturering.
En kold, men gavnlig proces
– Målet var at undgå de skader, der kan opstå ved laserbearbejdning af tynde glasmaterialer, og her brugte vi femtosekund-laseren. Hvor almindelig laserbearbejdning kan forårsage utilsigtede termiske skader, når varmen bevæger sig ud i det omkringliggende materiale, foregår processen med femtosekund-laseren på en tidsskala, hvor varmen ikke når at bevæge sig ud i det omkringliggende materiale. Dette kaldes populært for ”kold” bearbejdning. På den måde undgår vi skader på materialerne, forklarer Kasper Vestentoft, seniorspecialist på Teknologisk Institut.
Effektiv metode til prototypeudvikling
Femtosekund-laseren er især velegnet til tynde materialer, hvor den ”kolde” bearbejdning modvirker varmeophobning og den deraf følgende degradering af tynde materialer. Især til prototypeudvikling er metoden brugbar, da den egner sig til materialer som plast, keramik og metal helt ned til få mikrometers tykkelse.
– I løbet af kort tid fik vi med gensidig vidensdeling, testet 24 forskellige teksturer, og fandt en optimal teksturering. Det skete i tæt samarbejde med FRS-systems, som nu kan videreudvikle den nye glassensor, forklarer Kasper Vestentoft.
Støtte og viden under specialprocesser
For SMV’er kan det være afgørende at få adgang til højteknologiske specialprocesser for at udvikle et produkt. På Teknologisk Institut hjælper vi ikke kun virksomhederne med kompetent rådgivning om fremstillingsprocesser. Vores in-house processer er hjørnestenen i vores arbejde med effektiv produktudvikling.
– Jeg har haft stor glæde af samarbejdet med Teknologisk Institut. Man får hurtig og professionel hjælp, samt god vejledning og rådgivning, fortæller Henrik Carlheim Dörge, CEO i FRS-systems.
På Teknologisk Institut kan vi hjælpe dig med småskalaproduktion og med at teknologioverføre til enten virksomheden selv eller tredjepart. Alle procesparametre bliver under hele forløbet delt med virksomheden.
Kontakt os, hvis du vil vide mere om, hvordan femtosekund-laseren kan hjælpe dig på vej mod dit ønskede produkt. Du kan få fat på seniorspecialist Kasper Vestentoft ved at bruge kontaktformularen