Fødevare-konference har fokus på forsyningssikkerhed - 2022

Anne-Lise Høg Lejre

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 16.

Fremtidens fødevareproduktion logo

Fødevare-konference har fokus på forsyningssikkerhed - 2022

Fødevareproducenter fortæller om deres håndtering af stigende priser på energi og udfordringer med råvareleverancer på konference på Teknologisk Institut.

Forsyningssikkerhed i en verden i forandring er hovedtemaet på konferencen Fremtidens Fødevarer 2022, som Teknologisk Institut afholder 16. november i Aarhus. Her vil flere danske fødevareproducenter dele deres erfaringer med håndtering af fx stigende priser på energi eller basale aktuelle udfordringer med at få leveret råvarer.

- Med de stigende energipriser og truslen om direkte mangel på fx gas til produktionen har også givet fødevareproducenterne store udfordringer. De kan håndteres i flere spor; Dels ved at optimere brugen af grøn energi og dels ved at fokusere på innovation og øget eksport, siger centerchef Anne Louise Dannesboe Nielsen, Teknologisk Institut.

Investeringer i grøn energi

Blandt oplægsholderne er CEO René Normann Christensen fra Kohberg Bakery Group A/S, som forklarer om Kohbergs strategi med sideløbende energioptimeringer og investeringer i grøn energi for at reducere virksomhedens afhængighed af el og naturgas, Desuden fortæller CEO Thomas Møberg Nielsen fra Easis – specialister i produktion af sukkerfrie fødevarer om virksomhedens strategi ved at fokusere på produktudvikling, ny markedsføring og ekspansion på udenlandske markeder.  

Blandt andre oplægsholdere er fx også BKI Foods, som giver et indblik i kaffeproducentens brug af kunstig intelligens til at forudse egenskaberne ved slutproduktet og derved bidrage til en mere optimal udnyttelse af råvarer og ressourcer. Et arbejde, som netop har givet BKI Foods Industriens Fonds AI-pris.

Fremtidens råvarer

Nødvendigheden af den grønne omstilling i et større perspektiv kommer fra glacialgeolog Lis Allaart, som har undersøgt fortidens naturlige klimavariation, og derved kan bidrage med forståelse af, hvordan klimasystemerne i dag reagerer på menneskabt global opvarmning – en opvarmning, som kan give alvorlige udfordringer med forsyningssikkerheden til fødevareindustrien.

I forbindelse med konferencen er der også en messe med relevante stande med indhold fra forsknings- og udviklingsprojekter hos Teknologisk Institut; fx om produktion af fremtidens råvarer til fødevarer, reduktion af madspild, bæredygtige emballager og brug af 3D-print til fødevareindustrien.

- 3D-print af elementer til fødevareindustrien har mange fordele. Der er f.eks. færre samlinger og kringelkroge, hvor mikroorganismer kan sætte sig, der er stor designfrihed til fx ekstruderingsdyser, og der kan printes i mange forskellige fødevaregodkendte materialer, fortæller Anne Louise Dannesboe Nielsen.

Indlagt i dagen er også TI-talks, hvor specialister fra Teknologisk Institut afholder 10 korte inspirationsoplæg indenfor områderne digitalisering og procesoptimering samt produktudvikling og fødevaresikkerhed. Bl.a. om at ændre spild af råvarer til grøn konkurrencekraft og om mikroalger, som er en ny kilde til lipider og proteiner.

Konferencen er støttet af Svineafgiftsfonden og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

Læs det fulde program samt tilmelding til konferencen

Yderligere oplysninger om praktisk info