Fra håndværk til højteknologi: Stansekniv-producent kan skære meget tid væk

Kristian Damlund Gregersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 12 82.

-

Fra håndværk til højteknologi: Stansekniv-producent kan skære meget tid væk

Den danske stansekniv-producent List-Liniestans har i dag en produktion, som er præget af mange manuelle opgaver. Ved at automatisere dele af deres produktion kan de potentielt frigøre 25 procent af en medarbejders tid, som kan blive brugt på andre opgaver. Det viser et MADE Demonstrationsprojekt i samarbejde med Teknologisk Institut.

 

Et friskt syn udefra kan give ny indsigt.

Og det er netop tilfældet hos List-Liniestans, der har mere end 76 års erfaring inden for fremstilling af stanseværktøjer og stanseforme til bl.a. stomiposer og specialplastre.

Virksomheden blev en del af et MADE Demonstrationsprojekt for at få nogle idéer til, hvordan de kunne automatisere deres nuværende produktion, der er præget af meget manuelt arbejde.

– Jeg har været i virksomheden i 25 år og har flere gange tænkt, at man da måtte kunne gøre det her smartere. Men jeg har slet ikke tænkt de samme tanker eller haft de idéer, som specialisten fra Teknologisk Institut kom med, fortæller Lars Bodenhoff, der er direktør i List-Liniestans.

Udfordringerne i håndværket

Når man stanser noget, så udskærer og præger man et materiale i en bestemt form. Og lige nu kan produktionen og håndteringen af stanseformene, stanseknivene og stanseværktøjerne kun udføres af få mennesker, fordi det kræver et helt særligt håndelag og præcision.

En af de mange processer i produktionen hos List-Liniestans kan tage op til en hel dag, og hvis den ikke udføres korrekt, kan det føre til fejl, der påvirker hele produktionen. Derudover er det kun få medarbejdere, der kan udføre opgaven, hvilket gør produktionen sårbar over for fravær.

Ikke nok med det, så er virksomheden også udfordret i forhold til at tage nye opgaver ind på grund af mangel på kvalificeret arbejdskraft. 

– Vi ønsker virkelig at digitalisere og gøre processen mere effektiv, så vi ikke er så afhængige af individuelle medarbejderes evner. Det ville frigøre tid og ressourcer, som vi kunne bruge mere produktivt andre steder i produktionen, fortæller direktøren.

En overbevisende automatisering

I MADE Demonstrationsprojektet har Teknologisk Institut bl.a. undersøgt, om det kunne lade sig gøre at semi-automatisere indstillingen af et bukkeværktøj.

Denne proces er en af de centrale opgaver i produktionen, og den gik bl.a. ud på at erstatte den manuelle mikrometerskrue, der bruges til at justere dybdestoppet, med en motoriseret version. Det gør det muligt at gemme de præcise indstillinger for hver enkelt stansekniv i en database, som kan hentes frem igen ved gentagne ordrer.

– Projektet har overbevist mig om, at vi skal fortsætte ad den vej. Det kan altså lade sig gøre at automatisere dele af vores produktion, fortæller Lars Bodenhoff.

Fordele i fremtiden

Fordelene ved at automatisere indstillingen af bukkeværktøjet hos List-Liniestans er både, at produktionen bliver mindre afhængig af enkelte personer og deres håndelag, og at automatiseringen kan frigive disse medarbejdere til andre opgaver.

– Vi vil nok kunne frigøre omkring 25 procent af en persons tid, og det betyder meget i vores virksomhed, fortæller Lars Bodenhoff.

Kristian Damlund Gregersen, sektionsleder fra Teknologisk Institut, tilføjer:

– For List-Liniestans er det her et skridt mod en mere effektiv produktion, der kan hjælpe virksomheden med at forblive konkurrencedygtig i en branche, hvor specialiseret håndværk møder moderne teknologi.

– Projektet demonstrerer, hvordan traditionelt håndværk kan drage fordel af moderne teknologi, og åbner døren for fremtidige forbedringer i den danske produktionsindustri, uddyber han.

 

Hvem er List-Liniestans?

List-Liniestans har i mere end 76 år produceret stanseknive, stanseforme og stanseværktøjer i høj kvalitet. Virksomheden fra Rødovre startede med at producere til papirindustrien. Nu er det primært emballageindustrien og pharma- og medicoindustrien.
 

Hvad er et stanseværktøj?

Stanseværktøj bruges i metalbearbejdning til at skære eller forme metalplader. Processen, kaldet stansning, indebærer at presse et stempel (overdel) gennem en metalplade mod en matrice (underdel), hvilket skærer eller former metallet i den ønskede form.

Stansning er særligt effektiv til masseproduktion, da det tillader hurtig og ensartet fremstilling af komplekse komponenter med høj præcision. Det er en omkostningseffektiv metode, der reducerer materialespild og produktionsomkostninger
 

Hvordan kan jeg komme med i et MADE Demonstrationsprojekt?

Ansøg nu og få hjælp i form af ny viden til at løse jeres konkrete udfordring.

I et MADE Demonstrationsprojekt får SMV'er hjælp til at løse konkrete udfordringer, afprøve nye produktionsteknologier eller nye materialer i skræddersyede forløb.

I kan ansøge om at modtage støtte for at dække lønudgifter til både den ansøgende virksomhed og øvrige projektpartnere. Det maksimale ansøgte projektbudget kan være på op til 300.000 kroner, hvoraf 50 procent af projektbudgettet udbetales som støtte.

Projekternes varighed er typisk fra tre til seks måneder, og I er selv med til at pege på de partnere, I gerne vil have med i projektet, så I sikrer at projektet bliver tilpasset jeres behov.

MADE Demonstrationsprojekter er medfinansieret af den Europæiske Regionalfond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

For at sikre flest mulige succesfulde ansøgninger, vil vi opfordre dig til at kontakte MADE inden indsendelse af ansøgning.

Der er løbende tilmeldingsfrist på ansøgninger: Næste deadline er den 15. februar 2025.

Læs mere om MADE Demonstrationsprojekt