Dansk designer omdanner overskydende juletræer til vegansk læder

Rune  Rex

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 53.

Dansk designer omdanner overskydende juletræer til vegansk læder

Vegansk læderHvert år producerer Danmark 10 mio. juletræer. Nogle bliver i landet, men de fleste eksporteres til udlandet. Omkring 30 % af juletræsproduktionen kommer slet ikke videre, og de nåle som ikke får lov til at leve videre bliver enten til pyntegran eller går helt til spilde. Men hvorfor ikke tænke grannåle ind i dansk design, ligesom vi tænker træ ind i de møbler, vi omgiver os med? Den udfordring har én af Danmarks entreprenante og dygtige designere taget til sig. Hun er nu i gang med at omdanne danske grannåle til vegansk læder. Et helt nyt og bæredygtigt materiale til møbelindustrien. Og til gavn for både planter og mennesker.

 

Restproduktion af grannåle med nordiske aner

”Jeg har over en længere tid udviklet på et materiale, som består af danske grannåle fra restproduktion fra alle de danske juletræsproducenter. Materialet er biobaseret og læderagtigt. Min intention er at få det i produktion og bringe et nyt materiale ud i forskellige designkontekster funderet på en fin nordisk fortælling”, fortæller designer Bonnie Hvillum. Men Bonnie blev udfordret på hendes manglende indblik i både produktionsmetoden, udstyret og selve forarbejdning af materialet. Derfor blev hun sat i forbindelse med Teknologisk Institut og kom i et forløb med Iværksætterrådgivningen.

Udviklingsplan satte fokus og retning

”Det har været meget motiverende at være med i forløbet. Vi startede med at lave en udviklingsplan, som blev opdelt i forskellige stadier. Her kunne vi se, at vi særligt skulle fokusere på fibrene i grannålene og undersøge, hvordan vi kunne åbne fibrene således, at de kunne bindes sammen igen. Vi fandt samtidig ud af, hvilket raffineringsudstyr der var mest hensigtsmæssigt. Teknologisk Institut har en masse udstyr vi kunne afprøve, og vi blev dermed klogere på hele bearbejdningsprocessen. Jeg blev under hele forløbet mødt med et stort engagement, drive og entusiasme. Under forløbet blev jeg også gjort opmærksom på de midler jeg kunne ansøge for at komme videre. Ligesom jeg fik hjælp til selve ansøgningen”, slutter Bonnie Hvillum. Det er sidenhen lykkedes Bonnie at få tildelt udviklingsmidler, således at hun nu kan komme videre med at udvikle et materiale, der skal leve op til de europæiske standarder. Ude venter kommende juletræer på enten at blive danset omkring, pyntet med eller leve videre som et nyt og bæredygtigt stof på familien nye sofa skabt af en innovativ og kreativ dansk designer.

Om forløbet med Iværksætterrådgivningen på Teknologisk Institut

Teknologisk Institut giver dig mulighed for at udvikle din virksomhed og produkt gennem målrettede sessions/workshops. Vi har ikke kun fokus på den teknologiske del. Vi giver dig også sparring på andre væsentlige parametre for at du lykkes. F.eks. din forretningsmodel. Vi har mange års erfaring, og vi sætter alle vores faglige centre i spil for at hjælpe dig helt i mål. Hvis du er interesseret i at høre mere om vores iværksætterforløb, kan du ringe til Rune Rex på tlf. 72201153. Du kan også sende din ansøgning nu ved at hente følgende ansøgningsskema, udfylde det og sende det til Rune på rrx@teknologisk.dk. Derefter vil I senest efter 5 arbejdsdage få svar på, om I kan få et skræddersyet forløb hos os. Forløbet er gratis og inkluderer teknisk udvikling, rådgivning og sparring. Iværksætterforløbet hos Teknologisk Institut er finansieret af Otto Bruuns Fond og Nordeas Iværksætterfond.

Læs mere om forløbet her