Grise får pulsure for at måle, hvor godt de har det
Teknologisk Institut, DMRI, har netop indkøbt pulsure, som normalt bruges af motionister, for at måle dyrevelfærd hos svin.
En gruppe danske grise får nu pulsure, når forskerne skal måle, hvor godt de har det. Det er forskere fra Danish Meat Research Institute, DMRI, på Teknologisk Institut, som har indkøbt pulsurene, der normalt bruges af motionister.
- Udsving i pulsen på en gris, kan være en effektiv måde at måle, hvor afslappet eller belastet, grisen er. Grisene reagerer nemlig lige som os – når vi er afslappede, falder pulsen, mens den stiger, hvis vi er utrygge eller fysisk belastet, siger erhvervsPhD studerende Pia Brandt fra DMRI, Teknologisk Institut.
Instituttet har netop indkøbt 20 pulsure, som normalt bruges af mennesker til holdtræning ved for eksempel spinning. Det er også de samme ure, som håndboldpigerne bruger når de træner eller er til internationale konkurrencer. Dog bliver bælterne som holder pulsmålerne specialsyet, så de passer bedre til brystkassen på en gris.
Grisene får pulsurene på hjemme i stalden, og de følges så hele vejen til slagtning. Ved at aflæse pulsen kan man få en god indikator for, hvor belastet en gris er undervejs. Hvis den lægger sig kan det f.eks. være fordi den har det godt, men også fordi den er udmattet. Dette kan pulsen være med til at afsløre.
- På den måde får vi en måling på dyrniveau, der dækker hele forløbet fra udlevering hos landmanden frem til slagtning – noget vi ellers ikke kan med de andre anvendte målemetoder, der typisk er punktmålinger. Fordelen ved dette pulssystem er, at det er beregnet på at måle ved holdtræning, hvilket gør at vi kan måle på flere grise ved siden af hinanden, uden at urene interferer med hinanden, siger Pia Brandt fra Teknologisk Institut.
Projektet ”Dokumentation af dyrevelfærd” går ud på at dokumentere dyrevelfærd på slagtedagen for grise. Målet er dels at give de danske slagterier en konkurrencemæssig fordel, hvis de kan dokumentere det høje niveau af dyrevelfærd, der rent faktisk eksisterer i dag, dels at have en feed back mekanisme, hvormed eventuelle problemer kan opdages, således at der hurtigt kan rettes op på uhensigtsmæssige forhold.
I projektet følger Teknologisk Institut ca 1000 grise fra landmanden til slagtning. Her vurderer og måler forskerne grisenes adfærd og belastningsgrad gennem adfærdsmål og puls.
Pulsurene har også været brugt i et EU projekt, hvor Teknologisk Institut målte puls på grise, der blev transporteret under forskellige forhold i Irland.
Yderligere oplysninger
Centerchef Susanne Støier, tlf. 7220 2718, sst@teknologisk.dk.