Her er de nyeste tendenser inden for 3D-print i industrien
I sidste uge lagde Frankfurt i Tyskland rammerne for den førende messe inden for industriel 3D-print, Formnext. Messen tiltrækker hvert år deltagere fra hele verden, som kommer for at se de mange udstilleres bud på fremtiden inden for 3D-print. Vores 3D-printteam tog med på messen for at opleve de nyeste trends, og for at se hvilken retning 3D-print bevæger sig i. Og vi var ikke de eneste. En lang række danske virksomheder, netværk og organisationer deltog også i dette års Formnext.
En af de fremtrædende tendenser under Formnext var et fokus på opgraderinger af hele værdikæden inden for 3D-print, for at gøre teknologien bedre, hurtigere og mere tilgængelig for flere brugere. Derudover var der særlige fokusområder, som gik igen og igen. Sektionsleder Jeppe Byskov fremhæver her tre af de mest iøjnefaldende tendenser på årets Formnext -messe.
1. Fokus på viden. Mangel på viden i industrien har længe været en flaskehals for, at virksomheder kommer i gang med 3D-print, og det har flere aktører bemærket. Mange af maskinproducenterne har i flere år på Formnext især fokuseret på de teknologiske fremskridt og features ved deres printere. I år var flere af producenterne ude med budskabet om, at uddannelse er det vigtigste, for at få industrien aktiveret. Den tendens kan vi kun erklære os enige i. I år var der mange flere deltagere end sædvanligt fra Danmark, som nævnte deres behov for viden for at komme videre med 3D-print – og de var derfor taget på Formnext, for at opsøge den viden.
2. Stigende industrialisering. I mange år har 3D-print primært været benyttet til prototyper, som skal vise hvordan det færdige produkt vil se ud, når det sættes i produktion. På Formnext - og i 3D-printmiljøet generelt - bevæger vi os mere væk fra prototyperne og over imod reel produktion. Dette understøttes af en stigende industrialisering af processerne omkring 3D-print. Udstillerne på Formnext viste løsninger med robotter i produktionen og printere som bliver hurtigere og hurtigere og tilgængelige for flere brancher end dem, der hidtil har været frontløbere med 3D-print.
3. Udvikling af efterprocessering. Et 3D-printet emnet er ikke færdigt, lige når det kommer ud af printeren. Det kræver flere efterbehandlingstrin, før man har et emne, der lever op til kundernes krav. At opnå den rette overflade og finish kan være en barriere for at brede brugen af 3D-print ud, og det arbejder flere aktører derfor med, for at bryde barriererne ned. På Formnext så vi adskillige eksempler på de mange muligheder, der er for efterbehandling af 3D-printede emner. De resultater vi i nær fremtid kan opnå på overfladebehandling giver nye muligheder for at printe flere emner til bredere målgrupper.
Foto copyright Mesago / Thomas Masuch
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Vil du modtage mere indhold som dette? Tilmeld dig vores nyhedsbrev om industriel 3D-print og få flere artikler og værktøjer til at hjælpe dig i gang med 3D-print.