Hospitalsscanning kan nu rykke ud i fødevarebranchen

Dennis Brandborg Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 19 04.

CT-scanner

Hospitalsscanning kan nu rykke ud i fødevarebranchen

Pressemeddelelse, publiceret den 20. september 2017. 

CT-scanning er nu klar til at sikre kvalitet og øget effektivitet i fødevarebranchen.

Som de første i verden har Danish Meat Research Institute (DMRI) på Teknologisk Institut udviklet avanceret CT-scanning, kendt fra hospitalerne til at kunne bruges i fødevareindustrien. Teknologien gør det muligt at skabe komplette 3D billeder af indhold og sammensætning af den individuelle fødevare til analyse og videre bearbejdning.

- Slagteribranchen er eksempelvis udfordret af en høj grad af naturlig biologisk variation i råvarerne. Har man et 3D røntgenbillede af kødet, kan man forarbejde det mere effektivt, og 3D teknologien kan bane vejen for en højere grad af automatisering, siger centerchef Holger Dirac, DMRI, Teknologisk Institut.

CT-scanneren er udviklet målrettet til brug for kødindustrien. Det er lykkedes for DMRIs teknikere at modificere teknologien, så scanneren kan arbejde meget hurtigere end den tilsvarende teknologi i sundhedsvæsenet. Afhængig af produkternes størrelse kan scanneren analysere op til 600 emner i timen. Samtidig lever den op til de høje sikkerheds- og hygiejnekrav, der er i fødevareindustrien. Scanneren kan, ud over på slagterierne, også gavne andre grene af fødevareproduktionen, hvor den kan skabe 3D analyser af indholdet af fx fisk, ost, frugt og grønt til produktudvikling, kvalitetskontrol og overvågning – uden at påvirke det enkelte produkt.

- Vi ser kæmpe perspektiver i teknologien. Det svarer lidt til, at man med røntgenøjne kan se ind i fx kødstykkerne og få information om nøjagtigt hvor fedt og knogler er placeret og også selve kødstykkets geometri. Derved åbner vi op for et helt nyt niveau af automatisering, så robotter i endnu højere grad kan overtage det fysisk hårde arbejde fra slagteriarbejderen. Robotten vil fx kunne se nøjagtigt hvor i kødet, der skal skæres for at skabe de rigtige produkter af den helt rigtige kvalitet, siger Holger Dirac.

Den nye CT-scanner blev præsenteret tirsdag den 19. september 2017 for den internationale slagteribranche ved symposiet Future Industrial Meat Production på DMRI, Teknologisk Institut i Taastrup.

Yderligere oplysninger
Sektionsleder Dennis Brandborg Nielsen, Teknologisk Institut, mobil 7220 1904, mail: dbn@teknologisk.dk