Humle i højden: Teknologisk Institut udvikler drone, som skal skabe helt ny type øl

Mathias  Flindt

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 36 50.

Humle i højden: Teknologisk Institut udvikler drone, som skal skabe helt ny type øl


Mens solen skinner i skarp konkurrence med mælkebøtterne på en lille mark i det sydfynske øhav, går mikrobrygger Bo Abelgren rundt og passer sine unge slyngurter, der mest af alt er kendt for deres krydrende effekt på øl.

Det er forår i Danmark, og det er tid til at gøre klar til årets humlehøst.

- Det er faktisk en ret tidskrævende afgrøde at have med at gøre, så derfor kunne det være en fantastisk hjælp, hvis den lille fætter derhenne (dronen, red.) kunne hjælpe i humleproduktionen, siger ølbrygger Bo Abelgren fra Svendborgsund Bryghus, da DR Vejret besøgte hans humlemark.

-

Op og ned ad stiger
Humle dyrkes op ad snore i op til seks meters højde. Det er der i dag et stort manuelt arbejde forbundet med.

Teknologisk Institut er derfor i gang med at udvikle en drone, som kan automatisere det tidskrævende, risikobetonede arbejde, så Bo Abelgren vil kunne slippe for talrige gange at bevæge sig og ned ad stiger i faretruende højder.

- Hvis jeg i stedet for kunne få sådan noget relativt let grej, som det her er, så kunne det være rigtig spændende for sådan nogle mikroproducenter som os, understreger Bo Abelgren.

-

Jagten på den danske smag af øl
Faktisk hører humlemarker i Danmark til sjældenhederne. Det kan simpelthen ikke betale sig med Danmarks høje lønniveau. Af samme årsag bliver de fleste "danske" øl brygget med tysk eller amerikansk humle.

Så udviklingen af en humledrone vil også kunne skabe grobund for en helt ny type terroir-øl, som smager af det område, den kommer fra.

- Dansk humle til dansk øl giver god mening. Forhåbentlig kan vi herhjemme få gang i en produktion af terroir-øl, ligesom man har terroir-vin, siger kommunikationschef Louis Illum Honoré fra Bryggeriforeningen til Sjællandske Medier.

- Dansk øl må gerne smage af den gode danske muld, og derfor vil det være glimrende med en produktion af dansk humle, der tager smag af den danske jordbund, tilføjer han.

-

Store, udenlandske ambitioner
Teknologisk Institut har været i gang med droneudvikling til humleproduktion i omkring et år – bl.a. i samarbejde med Svendborgsund Bryghus, RoboCluster, Syddansk Universitet, Lorenz Technology og Produktionsteknik.

Og de første tegn er opmuntrende.

- På sigt – måske om en tre-fire år – har vi et så højt automatiseringsniveau på det her, at vi også kan sælge den her løsning i udlandet til de steder, hvor man producerer rigtig meget humle, fortæller programchef Troels Vilms Pedersen fra Teknologisk Institut til DR Vejret.

I toppen af artiklen kan du se en video, som viser hvordan humledroneteknologien fungerer.

-