Husk indeklimaet i julekøkkenet

Andreas Egholm Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 19 37.

Madlavning

Husk indeklimaet i julekøkkenet

Pressemeddelelse publiceret den 22. december 2023.

Forbrugerne skal være opmærksomme på tilberedning af varm mad på komfuret og i ovnen kan udlede mange partikler, som giver dårligt indeklima i hjemmet. Flere målinger af partikeludledning fra komfuret fra Teknologisk Institut bekræfter, at forbrugerne skal være opmærksomme på at bruge emhætten og lufte grundigt ud.

Teknologisk Institut opfordrer danskerne til at være opmærksomme på partikelforurening fra madlavningen i køkkenet, og de derfor skal huske at bruge emhætten rigtigt og lufte ud længe nok – også efter komfuret er slukket. Baggrunden er Instituttets viden om partikelforurening fra fx indeklimamålinger og test af emhætter i flere projekter.

- Partikelforureningen fra madlavningens negative påvirkning af indeklimaet bliver gang på gang understøttet af undersøgelser på flere af verdens institutter og universiteter. Det er også understøttet af vores egne målinger i de projekter, vi deltager i. Særligt i denne tid, hvor mange mennesker er samlet indendørs, det er koldt udenfor, og der arbejdes flittigt i køkkenet er det derfor vigtigt at være opmærksom på at bruge emhætten korrekt og få luftet nok ud, siger konsulent Andreas Egholm Nielsen, Teknologisk Institut.

Blandt andet i det senest afsluttede projekt, Teknologisk Institut har deltaget i, Realdania-projeket Emhætters evne til effektiv fjernelse af partikler i indeklimaet slås det fast, at ”Madlavning er en af de største syndere i forhold til partikelforurening, lugt og dårligt indeklima i boligen”.  

Med baggrund i Instituttets tests og resultater gives der disse fem gode råd til at mindske partikelforureningen fra madlavning.

1. Tænd emhætten 10 minutter før madlavningen begynder.

2. Hvis du kan lugte maden, skal du skrue op for emhætten.

3. Lad emhætten køre i mindst 30 minutter efter madlavningen er færdig.

4. Tænd også emhætten, når du kun bruger ovnen til f.eks. flæskesteg eller and.

5. Åben et vindue for at udligne udsugningen fra emhætten.

- Disse simple trin kan hjælpe med at sikre et sundt indeklima i hjemmet, selv når julemiddagen er i fuld gang. På den lange bane anbefaler vi, at forbrugerne stiller højere krav til effektiviteten af deres kommende emhætter, og får implementeret de gode råd i deres madlavningsvaner. Derfor har vi også i en årrække sammen med Energistyrelsen arbejdet for, at få emhætters effektivitet dvs. evne til at fange og fjerne ”forureningen” fra madlavningen, til at indgå i energimærkningen, så forbrugeren kan tage et oplyst valg, siger sektionsleder Christian Grønborg Nicolaisen, Teknologisk Institut.

Mere effektive emhætter

Ligeledes arbejder Teknologisk Institut på at udvikle mere effektive emhætter. I samarbejde med EUDP, EXHAUSTO, DTU og Franke leder Teknologisk Institut projektet Fremtidens Grønne Emhætte. Her kombineres mange års teknisk viden om effektive emhætter med forståelse for brugernes behov og madlavningsvaner for at udvikle en løsning, der kan håndtere det skjulte forureningsproblem med partikelforurening.

Formålet med Fremtidens Grønne Emhætte er at udvikle en ny generation boligventilationsemhætter, der er energieffektive og har markant forbedrede funktioner. Fokus er på energi, indeklima, bæredygtighed, udformning og dimensionering. Emhætterne, der skal opfylde skærpede ecodesign-krav, er dermed et aktiv i den grønne omstilling og i forbedringen af boligernes indeklima.

Læs mere

Se LinkedIn-opslag - Energi og Klima - Teknologisk Institut

Se YouTube-video

Yderligere information

Kontakt konsulent Andreas Egholm Nielsen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1937, mail: andn@teknologisk.dk og sektionsleder Christian Grønborg Nicolaisen, Teknologisk Institut, mobil 7220 2534, mail: cgl@teknologisk.dk.