Identifikation af fremmedlegemer - FTIR

Bente  Krabbe

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 37 13.

Fremmedlegeme

Identifikation af fremmedlegemer - FTIR

Fremmedlegemer som fx plastic fra en produktion kan identificeres med FTIR.

FTIR
Plasttyper og andre organiske komponenter kan identificeres ved hjælp af Fourier transformeret infrarød spektrofotometri (FTIR).

Alle organiske molekyler har karakteristiske FTIR-spektre, hvor funktionelle grupper kan detekteres (1000 – 4000 cm-1), samt et unik ID i ”fingerprint”-området (600 – 1000 cm-1). Derfor er denne metode velegnet til at identificere fremmedlegemer som fx plastic fundet i en produktion.

Identifikation af ukendte prøver med FTIR
Når en ukendt prøve analyseres med FTIR er det muligt at sammenligne det optagede FTIR-spektrum fra prøven med et spektrum-bibliotek over kendte stoffer.

Derved opnås en korrelation mellem prøven og de kendte stoffer, hvorved prøven kan identificeres. Det er også muligt at sammenligne to prøver direkte med hinanden. For eksempel en ukendt prøve og en referenceprøve.

Normalt er FTIR-teknikken begrænset af sorte/mørke prøver, da teknikken baserer sig på refleksion (FTIR ATR). Ud over en almindelig diamant-krystal råder Teknologisk Institut også over en germanium-krystal, som er velegnet til at identificere sorte/mørke prøver.

Teknikken kan bruges på både faste og flydende prøver.

Teknologisk Institut kan hjælpe med at identificere plasttyper og organiske komponenter ved brug af FTIR.

Ring og få et tilbud.