Identifikation af plast i centimeter tykke prøver

Søren Bastholm Vendelbo

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 24.

Identifikation af plast i centimeter tykke prøver

Introduktion
Genbrug af plast kan være svært, da det indsamlede plast kan indeholde en stor mængde af forskellige plasttyper. Nuværende sorteringsløsninger som FTIR og NIR kan identificere plasttyper i overfladen af et materiale, men ikke inde i tykkere emner. Derudover kan nogle farvetyper forhindre en god identifikation og dermed forhindre en god sortering.

 
MålingerBilledet viser dæmpning af røntgenstråling som funktion af røntgenenergien for to typer plast.
Med røntgenstråler kan man trænge 10 cm ind i et plastmateriale og skelne to typer af plast fra hinanden. En sådan måling er vist på figur 1, der er lavet i samarbejde med DTU og firmaet Exruptive1. På grafen ses, hvordan et materiale dæmper røntgenstråling som funktion af den energi røntgenstrålen har. Her kan vi tydeligt se forskel på et PVC-stykke, der ligger inde i en HDP-kappe. Billedet i figuren viser størrelsen af emnet. 


Figur 1. Dæmpning af røntgenstråling som funktion af røntgenergien for to typer plast.
Den blå kurve er PVC, den røde er HDPE og den gule er begge på én gang

 

Muligheder
Med denne nye røntgenteknik vil det være muligt at identificere forskellige typer plast i emner, der er flere centimeter tykke. Figur 2 viser et eksempel, hvor forskellige plasttyper er identificeret ud fra deres gennemsnitlige atomnummer og elektrondensitet. Billedet viser forskellige plasttyper plottet ind med deres gennemsnitlige atomnummerFiguren giver et overblik over hvilke plasttyper, der kan skelnes fra hinanden, hvis man bruger denne røntgenteknik. Med denne nye teknik vil man kunne forbedre, hvordan vi sorterer plast i dag. Dette kan føre til en øget udnyttelse af plast og bedre cirkulær anvendelse af plast.


Figur 2. Forskellige plasttyper plottet ind med deres gennemsnitlige atomnummer og deres elektrondensitet.





Kilde til figur 2: 
backend.orbit.dtu.dk/ws/portalfiles/portal/209420561/Matteo_Busi_PhD_Thesis_20160109_20190831.pdf


1 www.exruptive.com