
Intelligent styring af køleanlæg hos Hirtshals Stevedore
I takt med den grønne omstilling står virksomheder over for store udfordringer og muligheder inden for energioptimering. Hos Hirtshals Stevedore har vi gennemført et projekt, der viser, hvordan intelligent styring af køleanlæg kan reducere energiforbrug, forbedre økonomien og bidrage til den grønne omstilling. Projektet blev udført i samarbejde med H. Jespersen/P.L. Service ApS, Port of Hirtshals, Energy Cluster Denmark, Greenport North og Teknologisk Institut som en del af et videnbroprojekt.
Udfordringen
Frysehuse som Hirtshals Stevedore opbevarer store mængder letfordærvelige varer, hvor temperaturen konstant skal holdes under -18 °C for at sikre holdbarhed og kvalitet. Driftes køleanlæggene af ældre styringssystemer, kan de ofte ikke kan understøtte intelligent styring, som muliggør fleksibel drift. Dette betyder, at energiforbruget ikke kan tilpasses svingende elpriser eller nettariffer, hvilket medfører unødvendigt høje driftsomkostninger og et større CO2-aftryk.
Løsningen
Projektet fokuserede på at udvikle og implementere en retrofit-løsning, der opgraderer det eksisterende styringssystem til at understøtte en intelligent og fleksibel drift. Ved at analysere data fra Stevedores køleanlæg blev der identificeret potentialer for:
- Udnyttelse af de indefrosne varers termiske masse og stabilitet.
- Optimering af drift af køleanlæg baseret på elpriser og tariffer.
- Mulighed for at levere systemydelser til det danske elnet, som f.eks. automatisk frekvensreserve (aFRR)
Ved at udnytte fleksibilitet i systemet blev det muligt at tilpasse energiforbruget til de billigste timer på dagen uden at påvirke varernes kvalitet.
Resultater
Projektet viste, at Hirtshals Stevedore kan opnå følgende ved intelligent styring:
- Driftsbesparelser: Besparelser på op til 22.000 kr./år ved optimeret drift afregnet efter faste elpriser og op til 470.000 kr./år, hvis der afregnes efter variable elpriser (elspot)
- Fleksibilitetspotentiale: Frysehuset kan potentielt deltage i at levere systemydelser som automatisk frekvensreserve (aFRR) til elnettet, hvilket kan skabe ekstra indtægter.
Læs mere om forudsætningerne for de opnåede resultater ved at downloade notatet længere nede.
Indsigter og fremtidsperspektiver
Gennem projektet blev der identificeret flere optimeringsmuligheder, der også kan implementeres på kort sigt:
- Justering af temperaturen i køletårnet i forhold til udetemperaturen.
- Optimering af vandforbrug for at reducere spild og energiforbrug.
- Brug af frekvensomformere til at mindske startstrøm og dermed mindske mekanisk slid og forlænge anlæggets levetid.
På længere sigt kan Hirtshals Stevedore og lignende frysehuse overveje at deltage i at levere systemydelser (aFRR) for at opnå yderligere økonomiske gevinster. Da der er et krav om budstørrelser på min. 1 MW, bør kølehusene samle sig i en portefølje med andre frysehuse, for at opfylde dette krav.
Konklusion
Projektet viser, at frysehuse kan udnytte deres termiske masse via intelligent styring af køleanlæg, som ikke kun gavner driftsøkonomien, men også bidrager til et mere efficient energisystem. Med fleksibel drift kan virksomheder som Hirtshals Stevedore sænke deres energiforbrug, tilpasse sig varierende elpriser og samtidig reducere deres CO2-aftryk.
Notat
Læs den fulde beskrivelse af projektet og dets resultater i dette notat: