Jord- og planteanalyser - Plante- og afgrødeanalyser
Afgrøders egnethed som foder eller fødevare samt afgrødens næringstilstand kan karakteriseres ud af en række analyseparametre i forhold til kvalitet og indholdsstoffer. Teknologisk Instituts konsulenter kan rådgive i den optimale prøveudtagning, valg af analysemetode og validering af resultat af en plante- og afgrødeanalyse.
Teknologisk Institut har faciliteter og måleudstyr til at måle på plantemateriale i afgrøder som korn, raps, bælgsæd, majs og kartofler etc., både i løbet af vækstsæsonen og i den høstede vare. Dertil håndteres en række kemiske analyser i samarbejde med danske og udenlandske laboratorier. Resultater afleveres efter aftale enten i rå format eller som beregnet værdier.
Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe dig med?
- Vejledning om repræsentativ prøvetagning (antal, prøvestørrelse, behandling og opbevaring)
- Prøveudtagning i felten
- Rådgivning om valg af analysemetode
- Udvikling af metoder til planteanalyser
- Prøveforberedelse, som neddeling, plantevask og tørring
- Tørstofbestemmelse
- Analyse af korn- og frøkvalitet (vand, protein, rumvægt, olie, renhed, tusindkornsvægt, sortering)
- Kvalitetsanalyser i kartofler (stivelse, størrelsessortering, bedømmelse af skurv, rust, rodfiltsvamp, gnav, knoldskimmel og råd)
- Kemisk analyse af foderværdi, indholdsstoffer, toksiner etc.
- Beregning og levering af resultater