Kalibrering og måleteknik - Lab-Tour
Vælg side
Metrologi - viden om målinger
Gå på virtuel opdagelse i vores metrologilaboratorier, lige her.
Vigtigheden af målinger
Du sidder måske og tænker: Hvad er metrologi, og hvorfor er det så vigtigt? Eller måske er du procesansvarlig eller måletekniker og beskæftiger dig med metrologi i din hverdag. Uanset hvad, så har du her muligheden for at blive klogere på, hvilke ydelser Teknologisk Institut kan tilbyde indenfor metrologi. Helt overordnet er metrologi viden om målinger og deres anvendelse, dvs. alt fra det tidspunkt, hvor du indser, at du har behov for en måling, til det tidspunkt, hvor du har måleresultatet foran dig.
Hvorfor er kalibrering og måleteknik vigtigt?
Har du tænkt over, hvorfor det er vigtigt, at målinger er nøjagtige?
Hvis målinger ikke er nøjagtige, hvordan kan vi så vide, om vores vandmåler måler korrekt? Eller at vægten ved bland-selv-slikket ikke viser for meget? Eller om vi får de drikkevarer, vi bestiller på en restaurant, i de rette mængder?
Det meste af det udstyr, vi omgiver os med i hverdagen, er en del af den metrologiske infrastruktur. For at vi kan stole på målingerne, er det vigtigt, at vores måleudstyr bliver testet og kalibreret, uanset om det er en vandmåler, en insulinpumpe eller et termometer. Stort set alle produktionsvirksomheder benytter sig i et eller andet omfang af udstyr, der har behov for at blive kalibreret.
Folk, der beskæftiger sig med metrologi har følgende roller, der alle er kritiske, for at få en værdifuld måling:
Definition af enheder: Der skal være enighed om, hvad en meter eller et sekund er.
Realisering af enheder: De definerede enheder skal realiseres, så de eksisterer i den virkelige verden med så lille usikkerhed som muligt.
Sporbarhed: Et målebånd i en fabrikshal skal gennem ét eller flere kalibreringsled være sammenholdt med realiseringen af en meter.
Den virtuelle-lab-tur i vores metrologilaboratorier starter her:
Kom på lab-tour i vores Metrologilaboratorie
Se og hør Peter Østergaard fortælle om vigtigheden af målinger, og hvorfor de er så essentielle for produktion, forskning og ikke mindst udvikling. Man udfører målinger, fordi de skaber værdi. Denne værdi kan eksempelvis være sikring af en konstant produktion af samme høje kvalitet, og at produktet lever op til kravsspecifikationerne.
Kom på lab-tour i vores Mikroflow-laboratorie
I denne video fortæller Anders Niemann om vores mikroflow-laboratorium. Her udfører vi akkrediterede kalibreringer, men også test af flowmålere og andet flowudstyr ved meget lave flowrater. Det er også her vi udfører test og kalibrering af pumper, fx insulinpumper og sprøjtepumper til medicinsk brug.
Kom på lab-tour i vores Luftlaboratorie
Klik på videoen herunder og hør Søren Haack fortælle om vores luftlaboratorium. Dette laboratorium er udpeget til nationalt referencelaboratorium indenfor anemomteri - også kaldet lufthastighed. Når vi måler lufthastighed, anvender vi en vindtunnel sammen med en laser. Laseren – en såkaldt LDV – måler, hvor hurtigt partikler i luften passerer igennem strålen. Det er et meget præcist og driftssikkert måleprincip.
Kom på lab-tour i vores Temperaturlaboratorie
Søren Andersen fortæller i denne video om temperaturlaboratorierne på Teknologisk Institut. Grundpillen er vores primærlaboratorium, hvor vi som nationalt referencelaboratorium inden for kontakttermometri definerer og opretholder den internationale temperaturskala fra 1990 i Danmark.
Kom på lab-tour om vores arbejde med Fjernvarme og digitalisering
Jakob Fester fortæller i denne video om, hvordan vi sikrer os, at morgendagens digitale løsninger og værktøjer bliver baseret på en sund målestrategi, hvor der er styr på målinger, usikkerheder og kvaliteten af data lige fra sensor til database. Alt sammen med udgangspunkt i et fjernvarmeprojekt.
Kom på lab-tour i Materialefugtslaboratoriet
Se og hør Jakob Fester fortælle om vores arbejde med måling af fugt i materialer. Vi har opbygget et setup, der kan måle massen af vand eller fugt i en prøve på en sporbar måde. Kort fortalt har man traditionelt haft – og har stadigvæk – det problem, at der også fordamper andre komponenter end vand, når en prøve vejes før og efter tørring på traditionel vis.
Kom på lab-tour og lær mere om vores testfacilitet til små- og store vandflow
Anders Niemann fortæller her om, hvordan Teknologisk Instituts flowprøvestand kan hjælpe din virksomhed med at kalibrere, teste og undersøge flowmålere, ventiler og andet flowudstyr og sikre sporbarhed på højeste niveau. Flowprøvestanden er en højt automatiseret og digitaliseret state-of the-art prøvestand med moderne, effektiviseret dataopsamling. Prøvestanden arbejder i et flowområde fra 1 l/t til 1000 m³/t i et temperaturspænd fra 4 °C til 85 °C.
Følg os på LinkedIn og få flere opdateringer på hvad vi går og laver.
Aktiviteter som Nationalt metrologilaboratorium:
Dele af aktiviteterne er støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen under Uddannelses- og Forskningsministeriet.