Kan Big Science gavne danske emballagevirksomheder?
Den danske emballagebranche står over for en række udfordringer i fremtiden, herunder bæredygtighed, cirkulær økonomi og digitalisering. Men ved at benytte sig af avancerede teknologier og faciliteter, som Max IV og neutronfaciliteterne i Lund, kan branchen få adgang til værdifuld viden og værktøjer, der kan hjælpe med at tackle disse udfordringer og øge konkurrenceevnen.
Max IV-faciliteten i Lund er en af verdens mest avancerede synkrotron-kilder og kan bruges til at undersøge materialer ned til atomniveau. Dette giver mulighed for at optimere materialer og design, så de er mere bæredygtige og effektive. For eksempel kan Max IV bruges til at undersøge materialers krystallografi, elektronstruktur og kemiske sammensætning, hvilket kan hjælpe med at optimere materialevalg og design for at reducere materialeforbrug og øge genanvendeligheden.
Sådan kan Big Sciencefaciliteterne bruges
Neutronfaciliteterne i Lund kan også bruges til at undersøge materialer på atomniveau. Men hvor Røntgen stråler fra synkrotroner, trænger nemt igennem lette materialer som plast, kan neutroner trænge ind i tunge materialer, f.eks. metaller, hvilket giver unikke muligheder for at undersøge materialers struktur og egenskaber i tre dimensioner. Dette kan hjælpe med at optimere materialer og design, så de er mere bæredygtige og effektive.
Neutron og synkrotron metoderne kan også bruges i kombination med avancerede modelleringsteknikker og simuleringsværktøjer, som hjælper med at forstå materialers ydeevne og egenskaber i et bredt spektrum af applikationer, såsom at undersøge materialers termiske og mekaniske egenskaber, elektriske ledningsevne og så videre.
En anden måde, hvorpå den danske emballagebranche kan drage fordel af Max IV og neutronfaciliteterne i Lund er ved at bruge dem til at øge gennemsigtigheden og sporbarheden i produktionsprocesserne. For eksempel kan Max IV bruges til at undersøge materialers kemiske sammensætning og neutroner kan bruges til at undersøge materialers struktur og egenskaber. Dette kan hjælpe virksomhederne med at sikre, at deres produkter opfylder de relevante krav og standarder, og det kan medvirke til at øge kundetilfredsheden og loyaliteten.
Sammensat kan denne viden bruges til at udvikle nye metoder til at optimere materialer og produkter i emballageindustrien. Dermed kan den danske emballagebranche få mulighed for at reducere materialeforbrug, øge genanvendeligheden og skabe mere bæredygtige og effektive emballager.
Også anden anvendelse end emballage
I et bredere perspektiv kan teknologien fra Max IV og neutronfaciliteterne i Lund også bruges til at undersøge andre områder inden for emballagebranchen, såsom at optimere emballagematerialer og teknologier, der er bedre til at beskytte fødevarer og medicin, og at udvikle avancerede målemetoder til at undersøge emballagernes ydeevne i forskellige miljøer.
Det er vigtigt at påpege, at adgang til disse faciliteter ikke kun er begrænset til store virksomheder, men også for SME'er og forskere, hvilket kan bidrage til at øge innovationen og konkurrenceevnen i branchen.
I alt kan det siges, at den danske emballagebranche har en unik mulighed for at drage fordel af Max IV og neutronfaciliteterne i Lund, ved at bruge deres avancerede teknologier og metoder til at undersøge og optimere materialer og produkter. Dette kan hjælpe med at tackle udfordringerne og øge konkurrenceevnen i branchen, samt at bidrage til en mere bæredygtig fremtid.
Brug for hjælp til at komme videre?
Teknologisk Institut kan hjælpe fremstillingsvirksomheder med at udnytte Max IV og neutronfaciliteterne i Lund ved at tilbyde rådgivning og teknisk bistand til virksomhederne. Instituttet har et team af eksperter, der er specialiseret i at anvende avancerede teknologier og metoder til analyse og karakterisering af materialer, og disse eksperter kan hjælpe virksomhederne med at udnytte de unikke muligheder, som Max IV og neutronfaciliteterne i Lund tilbyder.
Vi kan for eksempel hjælpe virksomhederne med at undersøge materialer på molekylært niveau ved hjælp af avancerede teknologier som røntgenkrystallografi og neutronstrukturanalyse. Dette kan give virksomhederne vigtige informationer om materialernes molekylære struktur, elektriske og magnetiske egenskaber, og hvordan de opfører sig under forskellige belastninger og temperaturer, og således hjælpe dem med at optimere og udvikle deres produkter og processer.
Forskning og udvikling i samarbejde med instituttet kan også hjælpe virksomhederne med at identificere og udvikle nye muligheder og applikationer, og de kan også få adgang til specialudstyr og teknologier, som de ellers ikke ville have mulighed for at bruge.
Endelig kan Instituttet også hjælpe virksomhederne med at formidle kontakt til forskere og eksperter fra andre organisationer, herunder universiteter og forskningscentre, for at øge deres muligheder for at få adgang til relevant viden og ekspertise.