Kortlægning af energieffektiviseringsmuligheder i bygninger - energiscreening
Teknologisk Institut har meget stor erfaring med energieffektivisering af bygninger, - både fra den praktisk gennemførelse og fra forskningsprojekter. Gennem de seneste år har Teknologisk Institut udført en lang række projekter for kommunale og private bygningsejere med store bygningsporteføljer. Der blev i alle tilfælde påvist meget store energibesparelsespotentialer.
Teknologisk Instituts unikke koncept for energiscreening af bygninger bygger stor faglig viden, erfaring og indsigt. Identificering af alle væsentlige energieffektiviseringsmuligheder følgende fire strenge:
- Der anvendes flere eksperter til screeningen, således at stilles med de bedste kompetencer indenfor hvert teknologiområde, som klimaskærm, ventilation, belysning, varmeanlæg, solcelle-/solvarmeanlæg samt CTS.
- Energispareforslagene er baseret på faktisk udførte målinger, hvilket giver meget stor sikkerhed for de anførte besparelser
- Teknologisk Instituts koncept for energioptimal driftsstrategi for bygningens tekniske installationer - EiSE* - bruges til at justerer den eksisterende driftsstrategi og resultatet er et bedre indeklima med færre brugerklager, og samtidig reduceres el- og varmeforbruget betydeligt.
- Rådgivningen er baseret på den nyeste viden om tekniske installationer og komponenter på markedet, hvad angår performance, energieffektivitet og samspil mellem udstyr.
Teknologisk Instituts energiscreeninger har vist, at der i gennemsnit har kunnet påvises et energieffektiviseringspotentiale på ca. 18% af elforbruget (uden etablering af solcelleanlæg) og ca. 27% af varmeforbruget med en gennemsnitlig simpel tilbagebetalingstid på 3,6 år. Hvis alle rentable muligheder (tilbagebetalingstider op til 75% af anlæggenes levetid) medtages er det samlede effektiviseringspotentiale er omkring 40% af energiforbruget. Det største potentiale for energioptimering indenfor både el- og varmeforbruget findes ved bygningernes ventilationsanlæg. Desuden findes det rentable effektiviseringspotentiale primært i forbindelse med de tekniske installationer og kun i begrænset omfang ved klimaskærmen (ydervægge, døre, vinduer), hvorfor fokus ved energiscreening efter Teknologisk Institut’s koncept fokuserer på de tekniske installationer. Energiscreeningen dokumenteres i en operationel rapport, der er direkte anvendelig til udførelse/projektering af de foreslåede tiltag.
*EiSE (Energi og indeklima Strategi uden Energifråds)