Kostægte, retvisende varmeregnskaber til den grønne omstilling
Mere præcise varmeregnskaber
Afregningen af varmeforbruget for lejligheder i etageejendomme og tæt lavt byggeri kan give anledning til uoverensstemmelser mellem udsteder af regningen og beboerne.
Uoverensstemmelserne skyldes typisk den beregningsmetode, der anvendes i det konkrete varmeregnskab, måden der korrigeres, beboernes oplevelse af om regnskabet er retfærdigt og om beboerne har mulighed for at forstå, hvordan der afregnes i forhold til deres forbrugsvaner.
Det er afgørende at hvert lejemål får en regning, der stemmer overens med beboernes faktiske forbrug.
Målgrupper
Den nye beregningsmetode vil være relevant for ejendomsadministratorer, boligselskaber og servicefirmaer, der udarbejder fordelingsregnskaber. Hertil lejere i etageejendomme og medlemmer af boligforeninger og -bestyrelser.
Projektet er støttet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond.
Projektets resultater
I projektet er der blevet udviklet en ny beregningsmetode og retningslinjer, der sikrer mere retvisende og kostægte fordelingsregnskaber og dermed mere retfærdige varmeregninger i udlejningsbyggeri.
Den nye metode tager udgangspunkt i eksisterende standarder, lovgivning og praksisser for måleudstyr og for udfærdigelse af varmeregnskaber. Metoden er derfor klar til at tages i anvendelse.
Læs projektets hovedrapport her:
Der er udarbejdet forskellige beregningsværktøjer. Derudover er der lavet en folder med fokus på at formidle den nye metode til beboere, som eksempelvis deltager i bestyrelsesarbejde i boligforeninger.
Værktøjer
Herunder finder du listen over værktøjer, som kan bruges til de forskellige beregninger.
Beregningsværktøjer til varmeregnskaber baseret på kvadratmeter
Beregningsværktøjer til varmeregnskaber baseret på værelseshaneandele (VHA)
Beregningsværktøj til beregning af varmetab fra cirkulationsledninger og ventilationstab