Metal 3D-print skaber kunstværk til Nyboder Campus

Brian Lykke Christensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 20 58.

Søm i hånd

Metal 3D-print skaber kunstværk til Nyboder Campus

“Tidsspiger” er et kunstværk af kunstneren Eau Pernice. Værket, der er 3D-printet i aluminium på Teknologisk Institut, udforsker temaer som tidens gang, bevarelsen af historie og styrkelsen af fællesskabet.

Samarbejdet omkring 3D-print startede med, at kunstneren, Eau Pernice, kontaktede Teknologisk Institut, fordi hun havde læst, at man her kunne 3D-printe i metal. Det kunne være relevant for et kunstprojekt, hun havde, hvor geometrien var meget kompleks, og derfor havde hun overvejet, om værket kunne 3D-printes.

Værket består af 400 såkaldte spigere – et gammelt ord for søm - og de enkelte spigere er sømlignende strukturer med noget der minder om en rosenknop som sømhoved.

Efter indledende dialog og møde, hvor Eau Pernice præsenterede kunstprojektet og sine designs, nåede man frem til, at spigerne godt kunne 3D-printes.

Herunder kan kan du se en video af produktionsprocessen - casen fortsætter under videoen.

Fokus på klimavinklen

Ud over at geometrien på spigerne var kompleks, havde Eau Pernice også fokus på klima- og miljøaspekterne omkring selve produktionen.

Her var det fx vigtigt, at det var lokal produktion – dvs. at emnerne blev produceret i Danmark – og at der ikke gik mere materiale til processen end det, der skulle bruges.

- Desuden betød hastigheden noget, da produktionen skulle gå relativt hurtigt, og eftersom der kun skulle bruges 400 styk, var der ikke interesse i at kigge på andre fremstillingsmetoder, som krævede, at emnet blev sat op til serieproduktion, fortæller Brian Lykke Christensen, forretningsleder på Teknologisk Institut.

To mænd taler om metalsøm

Forskellige prototyper førte til aluminium

Indledningsvis printede Teknologisk Institut et spiger i plast for at have en prisbillig prototype, som Eau Pernice kunne få i hånden til at vurdere det fysiske udtryk.

Efterfølgende blev der printet eksemplarer i henholdsvis titanium og aluminium med henblik på at finde det rigtige materiale, og da valget var faldet på aluminium, blev der printet et par stykker for at ramme den rigtige overflade, som skulle se helt specielt ud. I den forbindelse var Eau Pernice også på besøg hos Teknologisk Institut for at se produktionsprocessen og vurdere emnerne.

Her blev det besluttet, at de printede spigere skulle have en let slibning og en klassisk afgratning, da de gerne måtte fremstå lidt ru i overfladen.  

For os har det været et rigtig spændende samarbejde. Vi er jo vant til at tale med ingeniører og arbejde henimod industriel anvendelse, så det her med at forstå, hvilket udtryk en kunstner ønsker, har været sjovt og indsigtsfuldt. Og vi er jo kommet i mål med projektet, så det er dejligt

- Brian Lykke Christensen, Teknologisk Institut

Da alle 400 spigere var printet, leverede Brian Lykke Christensen dem personligt til Eau Pernice på Nyboder Campus sammen instruktioner om vedligeholdelse og rengøring.

Søm i væg - credit Jenny Sundby- Det er jo et værk, der i princippet skal sidde der for altid, så det er vigtigt, at det bliver monteret og behandlet rigtigt, lyder det afsluttende fra Brian Lykke Christensen.

Om kunstværket ”Tidsspiger”

Nyboder er fredet og har i knap 400 år tjent som boliger for først Flådens og senere hele Forsvarets personel. Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse restaurerer og moderniserer de gule længehuse i flere etaper, hvoraf den midterste del af kvarteret dedikeres til et urbant campus for Forsvarsakademiets studerende i København.

Billedkunstner Eau Pernice blev på baggrund af en pitchkonkurrence i 2021 udpeget til at udvikle et satellitkunstværk, der skulle fungere som en slags indflyttergave til hver bolig i campus. Det består af 400 spigere, der fungerer som et billede på tid, tradition og sammenhængskraft i Nyboder. Værket markerer beboerens egen placering og forbindelse til fællesskabet gennem tradition og et fælles narrativ.

De enkelte spigere er sømlignende installationer, der placeres i hver bolig. Ud over det skulpturelle udtryk har spigerne også en praktisk funktion, da beboerne kan hænge genstande på dem. Desuden rummer de en symbolsk betydning: Alle Tidsspigere er monteret i vinkler, der peger mod Nyboders Mindestuer – et museum i den ældste af Nyboders bygninger, der blev opført i 1630’erne og dermed præsenterer Nyboders lange historie. Her kan man finde “Moderværket”, en plakette, der forklarer kunstprojektet og binder værket sammen.

Da værket løbende installeres i forbindelse med restaureringen og moderniseringen af Nyboders boliger, kendes det endelige tidspunkt for, hvornår de resterende Tidsspigere vil blive monteret ikke endnu. De opbevares i øjeblikket i en transparant 'fremtidskuffert' på Kastellet som en påmindelse om det, der stadig venter.