Når den flade skærm med regnearket ikke er nok: 'Cross reality' viser mere

Kurt  Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 11.

Når den flade skærm med regnearket ikke er nok: 'Cross reality' viser mere


Fortiden med gamle regneark kan lægges til side, så fremtiden med visualiseringsteknologier som virtual reality, mixed reality og augmented reality for alvor kan køres i stilling inden for robotteknologien.

Det kommer til at betyde, at data bliver langt mere intuitivt og forståeligt.

Sådan lyder det fra Mads Baatrup, konsulent ved Teknologisk Institut i Odense.

- I forhold til, hvis du skulle sidde og kigge i et excelark eller kigge i noget data, der kommer ud fra robotten, så giver XR meget hurtigere og mere håndgribelig forståelse for, hvad det er for noget data, og hvad det data betyder i arbejdsområdet, fortæller han.

Mads Baatrup er ved at undersøge, hvordan man kan bruge de forskellige former for cross reality (XR) inden for robotteknologi.

- Vi er ved at kigge nærmere på, hvordan vi kan visualisere forskellige ting, som robotten laver på en måde, som er nem for brugeren eller operatøren at forstå dataene på, fortæller Mads Baatrup og fortsætter:

- Det, som vi kigger på, er blandt andet i forhold til sikkerhed. Hvordan kan vi visualisere forskellige sikkerhedsdata omkring robotten og dens sensorer, så det er nemt for brugeren eller operatøren at se forskellige data på en meget intuitiv måde?

-

Ikke sværere end det

Når man benytter sig af XR i forhold til robotter, er mulighederne mange.

Ifølge Mads Baatrup er en af de vigtige fordele ved XR, at man ikke længere behøver at være en dataanalytiker eller programmør for at kunne forstå, hvad det er for en proces, robotten er ved at lave.

- Noget data er bare nemmere at forstå og have med at gøre, når du kan visualisere det i tre dimensioner. Det kan blandt andet være sådan noget som, hvor medarbejderen passer ind i processen, fortæller Mads Baatrup.

XR giver mange muligheder

Hvordan kan man bedst, hurtigst og nemmest finde frem til det område, som man sikkert kan befinde sig indenfor i forhold til robottens bevægelse?

Det er en af de spørgsmål, som lige nu bliver undersøgt i Teknologisk Instituts XR Lab i Odense.

- Her visualiserer vi, hvordan robotten er ved at udregne sit sikkerhedsområde, fortæller Mads Baatrup og fortsætter:

- Man kan nu forestille sig, at den har færdigudregnet det sikre område, som man kan bevæge sig udenfor. Det kunne man måske bruge til at sætte sikkerhedsgitter eller nogle sensorer op, så man kan lave et sikkert område på så lidt plads som overhovedet muligt.

-

Hvad bliver det næste?

Det er ikke kun sikkerhed, som Mads Baatrup kigger nærmere på i XR Lab.

- Vi har også kigget på at lave en virtuel model af en robot, som du kan interagere med med en controller. Alt efter, hvordan du positionerer robotten, så kan du få den fysiske robot til at bevæge sig efter den positionering, du har lavet af den virtuelle robot, fortæller han.

Denne teknologi kan man blandt andet også benytte sig af i forbindelse med medarbejderoplæring, hvor virtuelle objekter kan hjælpe den nye medarbejder med at lære udstyret at kende.

Læs mere om, hvordan Teknologisk Institut kan hjælpe dig med virtuelle værktøjer, når du skal investere i robotteknologi her