NOFA - Netværk om fødevareallergener
Næste NOFA-møde er torsdag d. 24. april 2025 kl. 10:00-15:00 og vil fokusere på analyser af egne prøver og hvordan kunstig intelligens kan bruges ift. tjek af allergener
Til dette møde skal vi til Jyllands næse for vi skal nemlig på rundvisning hos Food Diagnostics samt have fingrene ned i bolledejen. Der vil nemlig være mulighed for at lave forskellige allergentest på egne prøver i Food Diagnostics laboratorier. Bagefter vil Christian Sørensen fra Fipros fortælle om, hvordan de er ved at implementere kunstig intelligens (AI) som et værktøj til styring af allergeninformationer i deres processer.
Baggrund for NOFA
Fødevareallergener er i løbet af de senere år blevet et yderst aktuelt emne i vores samfund. Især fødevareproducenter, forhandlere og myndigheder, men i stigende grad også storkøkkener, cateringvirksomheder og restauranter oplever dagligt udfordringer i forbindelse med styring, håndtering og mærkning af fødevareallergener.
Der findes lovgivning på området, men det kan være en udfordring at udlede, hvilken betydning lovgivningen har for den enkelte virksomhed, hvordan man som virksomhed håndterer allergener korrekt, hvordan man analyserer korrekt for indhold af allergener og hvilke risici man skal være opmærksom på.
På denne baggrund har Teknologisk Institut i samarbejde med Food Diagnostics ApS og DHI Group oprettet netværket Netværk Omkring FødevareAllergener - NOFA.
Du kan bruge kontaktformularen til højre, hvis du har spørgsmål eller vil tilmelde dig NOFA.
Indhold og pris
Formen på netværket er to årlige møder, hvor der vil være indlæg fra relevante eksperter, opdatering på lovgivning og analyser, debat om aktuelle emner, miniworkshops og eventuelt virksomhedsbesøg. Dette suppleres med et kort onlinemøde over teams ind imellem møderne, hvor der vil være et kort fagligt oplæg og mulighed for sparring på medlemmernes aktuelle problemstillinger.
På tidligere møder har vi blandet andet haft fokus på
- Krav til transportvirksomheder, som håndterer allergener
- Afprøvning af forskellige hurtigtests
- Spormærkning og udløsende doser
- Allergenicitet af fragmenterede fødevareallergener og relevante analysemetoder
- Fødevareallergi fra forbrugerens synspunkt
- Acceptable ricisi og Food Safety Culture
- Grænseværdier - workshop
- Allergener i fødevarestandarderne
- Virksomhedsbesøg
- Voksenallergi
- Repræsentativ prøveudtagning
- Risikovurdering
- Allergenstyring
Et virksomhedsmedlemsskab koster 7.250 DKK/år ex. moms og inkluderer deltagelse af maks. to personer, som dagligt håndterer fødevareallergener, fødevareallergi og/eller intolerance. Der kan forekomme deltagerbetaling til dækning af ekstra udgifter ved eksempelvis eksternt afholdte møder, ophold og forplejning. Første møde koster 725 DKK ex. moms for ikke-medlemmer. Beløbet fratrækkes kontingentet ved indmelding.
Hvad kan et medlemskab af NOFA hjælpe dig med?
- Formidle information og udveksle erfaringer omkring fødevareallergener.
- Opsamle og dele viden omkring fødevareallergener, lovgivningsmæssige spørgsmål, grænseværdier, mærkning, spormærkning, metoder til validering, fødevaresikkerhed etc.
- Tilbyde træning, workshops og rådgivning i håndtering af allergener.
- Drive en webbaseret platform (NOFA NetGroup), hvor medlemmerne i fortrolighed kan diskutere spørgsmål relateret til styring af allergener.
- Hjælpe til en bedre forståelse af fødevareallergener og besvare åbne spørgsmål.
- Skabe sikkerhed i fødevareindustrien og gøre vores fødevarer mere sikre.
Læs mere
- Case: Få styr på fødevarestandardernes krav til allergenstyring og BRC’s glutenfri standard
- Case: Netværk sætter spot på allergener
- Case: Erfa-gruppe om fødevareallergener
Oversigt over ydelser: Fødevaresikkerhed & Lovgivning
- Fødevaresikkerhed & Lovgivning
- Forebyggelse af fødevaresvindel
- Varedeklarationer og mærkningstjek
- Produktkvalitet og holdbarhed
- HACCP
- Hygiejne og mikrobiologi
- Kosttilskud
- NOFA - Netværk om fødevareallergener
- Novel food
- Kurser og webinarer
- Nyt fra branchen