NOFA - Netværk om fødevareallergener

Inger  Olesen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 84.

Brunch med hasselnødder og havregryn

NOFA - Netværk om fødevareallergener

Næste NOFA-møde er torsdag d. 10. oktober 2024 kl. 10:00-15:00 og vil fokusere på "spor af spor af..."

Mange råvarer mærkes med "kan indeholde spor af xxx". Det leder ofte til tvivl og usikkerhed, når mærkningen til den endelige forbruger skal udarbejdes, for skal man videreføre spormærkningen, eller er det at gå med livrem og seler? Hvilke overvejelser skal man gøre og kan man beregne sig ud af problemet? Det er nogle af de emner vi fokuserer på, når vi næste gang mødes hos Coop Trading i Tåstrup. Derudover skal vi også dykke ned i forskellene på cøliaki og allergiske reaktioner forårsaget af glutenholdige kornprodukter. Der er nemlig tale om vidt forskellige sygdomsforløb og måder at kommunikere et evt. indhold af gluten på i mærkningen af fødevarer, som ofte forveksles af de mærkningsansvarlige i fødevareindustrien. Lena Fels fra Dansk Cøliakiforening kommer og gør os klogere på, hvad man som cøliakiker møder af udfordringer, når de køber færdigpakkede fødevarer.

Baggrund for NOFA

Fødevareallergener er i løbet af de senere år blevet et yderst aktuelt emne i vores samfund. Især fødevareproducenter, forhandlere og myndigheder, men i stigende grad også storkøkkener, cateringvirksomheder og restauranter oplever dagligt udfordringer i forbindelse med styring, håndtering og mærkning af fødevareallergener.

Der findes lovgivning på området, men det kan være en udfordring at udlede, hvilken betydning lovgivningen har for den enkelte virksomhed, hvordan man som virksomhed håndterer allergener korrekt, hvordan man analyserer korrekt for indhold af allergener og hvilke risici man skal være opmærksom på.

På denne baggrund har Teknologisk Institut i samarbejde med Food Diagnostics ApS og DHI Group oprettet netværket Netværk Omkring FødevareAllergener - NOFA.

Du kan bruge kontaktformularen til højre, hvis du har spørgsmål eller vil tilmelde dig NOFA.

Indhold og pris

Formen på netværket er to årlige møder, hvor der vil være indlæg fra relevante eksperter, opdatering på lovgivning og analyser, debat om aktuelle emner, miniworkshops og eventuelt virksomhedsbesøg. Dette suppleres med et kort onlinemøde over teams ind imellem møderne, hvor der vil være et kort fagligt oplæg og mulighed for sparring på medlemmernes aktuelle problemstillinger.

På tidligere møder har vi blandet andet haft fokus på 

  • Krav til transportvirksomheder, som håndterer allergener
  • Afprøvning af forskellige hurtigtests 
  • Spormærkning og udløsende doser
  • Allergenicitet af fragmenterede fødevareallergener og relevante analysemetoder
  • Fødevareallergi fra forbrugerens synspunkt
  • Acceptable ricisi og Food Safety Culture
  • Grænseværdier - workshop
  • Allergener i fødevarestandarderne
  • Virksomhedsbesøg
  • Voksenallergi
  • Repræsentativ prøveudtagning
  • Risikovurdering
  • Allergenstyring

Et virksomhedsmedlemsskab koster 7.650 DKK/år ex. moms og inkluderer deltagelse af maks. to personer, som dagligt håndterer fødevareallergener, fødevareallergi og/eller intolerance. Der kan forekomme deltagerbetaling til dækning af ekstra udgifter ved eksempelvis eksternt afholdte møder, ophold og forplejning. Første møde koster 765 DKK ex. moms for ikke-medlemmer. Beløbet fratrækkes kontingentet ved indmelding. 

Hvad kan et medlemskab af NOFA hjælpe dig med?

  • Formidle information og udveksle erfaringer omkring fødevareallergener.
  • Opsamle og dele viden omkring fødevareallergener, lovgivningsmæssige spørgsmål, grænseværdier, mærkning, spormærkning, metoder til validering, fødevaresikkerhed etc.
  • Tilbyde træning, workshops og rådgivning i håndtering af allergener.
  • Drive en webbaseret platform (NOFA NetGroup), hvor medlemmerne i fortrolighed kan diskutere spørgsmål relateret til styring af allergener.
  • Hjælpe til en bedre forståelse af fødevareallergener og besvare åbne spørgsmål.
  • Skabe sikkerhed i fødevareindustrien og gøre vores fødevarer mere sikre.

Læs mere

NOFA

 

Oversigt over ydelser: Fødevaresikkerhed & Lovgivning