Ny analyse: Fremtidens produktion er fleksibel
Pressemeddelelse publiceret den 15. marts 2022.
Fremtidens vindervirksomheder er fleksible og kan hurtigt omstille deres produktion. Men løsningerne er individuelle, viser ny analyse fra Teknologisk Institut.
Fremtidens vindere inden for produktion bliver de virksomheder, der med lave priser og høj kvalitet hurtigt kan tilpasse sine produkter til kundernes behov. Ny teknologi betyder, at små serier og individuelle varianter kan leveres med kort varsel. Teknologi hjælper, men det er helt afgørende, at alle i virksomheden samarbejder og forstår deres opgave. Det viser analysen Agil produktion - nye muligheder for danske virksomheder fra Teknologisk Institut. Teknologisk Institut har her undersøgt teknologiudviklingen for nøgleteknologier for en agil produktion, og talt med tre virksomheder om vejen til en mere agil produktion.
- Agil betyder hurtig og let i sine bevægelser; bevægelig; rask; adræt. Det gælder også fremtidens produktion. Den fælles erfaring fra de tre virksomheder er, at det er en løbende proces at gøre sin produktion agil. Det kræver ledelsesmæssig beslutsomhed og opfølgning for hele tiden at finde de små forbedringer, som kan gøre en produktion mere adræt. På bundlinjen handler det om mindset og vedholdenhed, siger forretningsleder Stig Yding Sørensen, som har ledet undersøgelsen for Teknologisk Institut.
Ikke en hyldevare
Undersøgelsen er lavet som led i resultatkontrakten Agil Produktion, som er støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. I rapporten om agil produktion analyseres den teknologiske udvikling og arbejdet med agilitet i tre virksomheder, Vola, Danchell og Elektro Gruppen præsenteres som cases.
De tre virksomheder har fundet hver sin vej. Deres produktioner er forskellige, og det er teknologierne også. Fleksible produktionssystemer kan kræve avanceret teknologi, og hos Vola er avancerede robotter og et automatiseret lagerhotel fx en stærk komponent.
- Agil produktion er ikke en hyldevare, og det er ikke gjort med indkøb af en robot og en 3D-printer. De tre virksomheder har været i gang i flere år og er løbede blevet dygtigere til agil produktion. Det betyder også, at det skal forankres i ledelsen og være en strategisk beslutning, om hvordan eksempelvis robotter og kunstig intelligens kan være med til at transformere ens virksomhed gennem øget agilitet. Samtidig er inddragelse af medarbejdere afgørende, da samspillet mellem teknologierne og mennesker er afgørende for at opnå agilitet, siger centerchef Kurt Nielsen fra Teknologisk Institut.
Undersøgelsen viser:
At det teknologiske grundlag for agil produktion er til stede i mange danske SMV-industrivirksomheder, hvor Industri 4.0-teknologi bliver implementeret. Foreløbige tal fra undersøgelsen viser, at næsten halvdelen af virksomhederne har en høj grad af mekanisering, især i produktionsprocesserne, at hver fjerde virksomhed har digitaliseret produktionsprocessen, og mere end hver femte har automatiseret styringen af mekaniserede processer.
At omstillingen til agil produktion er en kontinuert proces, som tager flere år. Omstillingen kræver vedholdenhed i ledelsen og klare ambitioner. Der skal tænkes i hele værdikæden med fokus på optimering. Virksomheder, hvor medarbejderne er organiseret i teams, er muligvis bedre stillet. Det gælder i halvdelen af Danmarks SMV-industrivirksomheder, jf. undersøgelsen.
At den agile produktion fortsat vil være afhængig af både mennesker og systemer, der fleksibelt kan tilpasse markedets ønsker – om det så er en-stk produktion eller større serier – og understøttet af teknologi, hvor det er muligt.
At den teknologiske udvikling på teknologier, der kan understøtte agil produktion, er hastig og omfattende. Det kunne fx være robotter, additiv manufacturing (3D-print), mobile robotter, kunstig intelligens og meget andet som avancerede sensorer, databaser, digital kommunikation eller software. Antallet af patenter på FMS-systemer - Flexible Manufacturing Systems - er i 2021 hele 27 gange så stort som i år 2000.
At interessen for teknologiudvikling i totale Flexible Manufacturing Systems er i vækst, og især finder sted uden for Europa. I sammenligning med de understøttende teknologier er teknologiudviklingen stadig behersket. Desuden ser det ud til, at de FMS-systemer, der patenteres, er meget specialiserede og generelt ikke-overførbare til andre produktioner.
Der er stor forskel på, hvilke avancerede teknologier der understøtter den agile produktion i den enkelte virksomhed. Teknologien er blandt andet afhængig af virksomhedens niche i markedet. Agil produktion skal derfor først og fremmest betragtes som et særligt mindset hos ledelse og medarbejdere.
Rapporten kan bl.a. hentes på Teknologisk Instituts hjemmeside
Læs mere om resultatkontrakten Agil produktion
Yderligere oplysninger
Seniorspecialist Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2704, mail: stys@teknologisk.dk og teknologichef Kurt Nielsen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2211, mail: kuni@teknologisk.dk