Ny DNA-metode skaber nye værktøjer til kildesporing ved drikkevandsforurering
Biologisk Institut ved Aarhus Universitet og Teknologisk Institut har sammen udviklet en ny DNA-metode, der med få timers analysetid kan afgøre fra hvilket dyr, en fækal forurening stammer.
Mikroorganismernes genetiske fingeraftryk bruges til at udpege, om det er afføring fra mennesker, kvæg, svin eller fugle, der er årsag til drikkevandsforurening. Metoden tager afsæt i en moderne molekylærbiologisk teknologi, som også anvendes af politiet til at indsamle DNA-beviser i retssager. Efter få timer i laboratoriet er der svar på analysen af bakteriernes DNA-sammensætning i modsætning til traditionelle metoder, hvor overvågningen af vandkvaliteten er baseret på en langsommelig dyrkning af bakterierne.
- De mere end 25 kogepåbud eller kogeanbefalinger, der udstedes hvert år i Danmark, viser tydeligt, at der er behov for gode værktøjer til hurtig kildesporing, siger konsulent Aaron Marc Saunders fra center for Kemi- og Vandteknik på Teknologisk Institut.
Den nye metode, som er blevet brugt til at understøtte de traditionelle metoder i udredningen af forureningssagen i Køge, kunne hurtigt afvise, at det var nedsivning fra gylle, der var kilden. Metoden viste, at forureningen uden tvivl stammede fra menneskeafføring.
- Teknologisk Instituts metode til at undersøge vandet i Lyngens vandværks ledningsnet var et nyt og vigtigt supplement til de traditionelle analyser, da vi skulle udrede, hvad der var sket, siger drifts- og anlægschef Lars Mørk fra Køge Kommune.
Erfaringerne fra Køge har dokumenteret anvendeligheden af metoden.