Ny elektrisk opvarmningsteknologi viser miljømæssige fordele
Ved at udskifte opvarmning i den kemiske industri fra forbrænding af fossile brændstoffer til brug af elektricitet fra vedvarende energikilder, kan CO2-udledningen sænkes betydeligt.
I en nyligt udgivet artikel i det anerkendte tidsskrift Science, beskriver Teknologisk Institut, sammen med en række medforfattere, denne proces og hvordan den kan implementeres i produktion af brint og carbonmonoxid. Ved at ændre opvarmningen på global skala vurderes det, at CO2-udledningen kan sænkes med 1%.
Med den nye teknologi kan man samtidig spare betydelige anlægsomkostninger, da et kemisk procesanlæg med den nye elektriske teknologi fylder en hundrededel af et traditionelt anlæg. Artiklen i Science bygger på målinger udført på Teknologisk Institut, i samarbejde med Haldor Topsoe, DTU og Sintex. Projektet er støttet af Innovationsfonden.
Til sammenligning med et komfur i et køkken, så svarer den eksisterende opvarmning i kemiske procesanlæg til et gaskomfur, mens skiftet til elektrisk opvarmning kan sammenlignes med en kogeplade eller et induktionskomfur.
Læs mere om vores arbejde med induktionsopvarmning hos Catalysis Today.
Anvendelse i andre industrier
Omstillingen til elektriske varmeprocesser har også et stort potentiale i mange andre industrielle processer, fra cementproduktion til fødevarefremstilling, hvor man enten ønsker en høj temperatur og/eller opvarmning af et emne i bevægelse.
- Vi vurderer på baggrund af vores målinger, at det vil være muligt for virksomheder, som benytter lignende opvarmningsprocesser, at omstille deres opvarmning til elektricitet. Dermed kan de både spare CO2 og anlægsomkostninger, siger Jakob Engbæk, seniorspecialist på Teknologisk Institut.
På Teknologisk Institut kan vi udføre pilottest og målinger under forskellige forhold, som passer til de reelle forhold på virksomheders anlæg, på samme måde som vi har udført højtemperaturforsøgene for Haldor Topsoe i dette projekt.
Læs mere: Grøn produktion af brint kan blive en måde at gemme strøm