Nye muligheder for produktudvikling af funktionelle overflader
Teknologisk Institut udvider med nyt og større plasmakammer, så Instituttet nu får mulighed for at udvikle og producere skræddersyede funktionelle overfladebelægninger på væsentligt større emner end hidtil.
Teknologisk Instituts center for avancerede overfladebelægninger, Tribologicentret, udvider igen – denne gang på PVD-fronten med en PVD-maskine med et 40% større kammer end vore eksisterende maskiner. PVD står for Physical Vapor Deposition, som er en plasmabaseret teknik, der kan deponere forskellige typer af belægninger. For eksempel lavfriktions- belægninger, slidstærke keramiske belægninger, dekorative belægninger, elektrisk isolerende belægninger m.m. Den nye PVD-maskine er den største af sin art i Nordeuropa.
- Den nye PVD-maskine fra CemeCon AG i Tyskland gør os i stand til at tilbyde udvikling af funktionelle overfladebelægninger og services til nye industrielle segmenter, idet vi kan behandle endnu større emner end hidtil. Vi ser en helt klar tendens til, at der opstår nye forretningsmuligheder for både små og store virksomheder, når deres løsninger og produkter kombineres med nyudviklede, funktionelle overflader. Samtidig forbedres virksomhedernes konkurrenceevne på det globale marked, siger Teknologisk Institut.
Allerede i dag udvikler og producerer Tribologicenteret for en lang række små og mellemstore virksomheder (SMV’er), ligesom centeret også servicerer de allerstørste industrielle aktører i Danmark. Med den nye PVD-maskine kan man for eksempel håndtere specialbelægninger på endnu større industrielle værktøjer, og der åbnes for f.eks. belægninger til olieindustrien.
- Der er ingen tvivl om, at den traditionelle fremstillingsproduktion i den danske industri er under et vedvarende konkurrence- og prispres. Fremadrettet bliver det derfor endnu mere vigtigt at fokusere på at kombinere produktudvikling og innovation, for at produktions-processerne såvel som komponenternes funktionalitet til stadighed forbedres, siger Teknologisk Institut.
Nye PVD-baserede overfladebelægninger medvirker til at skabe fremtidens højteknologiske løsninger, som man for eksempel har set det inden for audiosegmentet, hvor der er skabt nye og bedre løsninger, hvor høj æstetik kombineres med skræddersyede funktionelle overfladebelægninger. Til medicoindustrien er der udviklet lavfriktions-belægninger ligesom der til højpræcisions værktøjer er udviklet en ny titaniumaluminiumnitrid (TiAlN) belægning, der via de nyeste plasma-puls teknologier kan pålægges ved lave temperaturer og stadigvæk have en høj hårdhed.
I forbindelse med indkøbet af det nye PVD-udstyr er der indgået et forskningssamarbejde med producenten, CemeCon AG, om udvikling af helt nye belægninger og processer.
- Teknologisk Institut markerer sig dermed også internationalt som førende videninstitution, når det drejer sig om funktionelle tyndfilmsbaserede overfladebelægninger. De internationale forskningssamarbejder er helt afgørende for, at vi kan holde os i front, når vi snakker om PVD-processer. Dette er altafgørende for, at vi til stadighed kan servicere og hjælpe danske virksomheder med at udvikle ny løsninger, siger Teknologisk Institut.
Yderligere oplysninger
Seniorspecialist Klaus Pagh Almtoft, Teknologisk Institut, kpa@teknologisk.dk, Mobil: 72 20 15 89.
Billedet viser den nye og større PVD-maskine hos Tribologicenteret, Teknologisk Institut, Aarhus.