Nyt Cobot Lab skal hjælpe med indføring af samarbejdende robotter
Et nyt laboratorie for kollaborative robotter hos Teknologisk Institut skal hjælpe virksomheder med at udnytte det fulde potentiale af robotter, som arbejder tæt sammen med mennesker.
Hvor har kollaborative robotter deres berettigelse? Hvordan anvender man cobots - som de også bliver kaldt - bedst? Har vi overhovedet brug for en tredje hånd i produktionen? Dét og meget andet kan virksomheder nu få svar på med et nyt Cobot Lab, der er blevet plads til ved bygningen af en tredje robotinnovationshal på 800 kvadratmeter hos Teknologisk Institut i Odense.
- Med det nye Cobot Lab kan vi dynamisk demonstrere og fremvise kollaborative robotter og de teknologier, der følger med. Vi tilbyder skræddersyet viden om cobot-teknologier, så virksomheder kan identificere risici og potentialer ved at anvende cobots, og vi vil uvildigt vejlede dem i, hvilken løsning virksomheden har bedst gavn af, siger centerchef hos Teknologisk Institut Kurt Nielsen.
- Vi skal kort sagt hjælpe virksomheder med at udnytte det fulde potentiale af kollaborative robotter, og på den måde sikre, at ny teknologi bliver implementeret i industrien, hvor det giver mening, tilføjer han.
Skræddersyet, uvildig rådgivning
Forretningsleder hos Teknologisk Institut Mads Mathiesen fortæller, at man som virksomhed kan få et skræddersyet rådgivningsforløb i Cobot Lab.
- Vi tilbyder et virksomhedsspecifikt teknologiudviklingsforløb, som typisk starter med identificering af automationspotentialer ved brug af cobots. Med afsæt i de mest velegnede cases udvikler vi i tæt samarbejde med virksomheden koncepter udvalgt på baggrund af en uvildig teknologiscreening, siger Mads Mathiesen.
- Forløbet involverer løbende virksomhedens relevante medarbejdere og på den måde sikres der ejerskab for løsningen samt rodfæstning af viden, som virksomheden kan bruge i fremtidige investeringer, uddyber han.
Kurt Nielsen tilføjer, at Teknologisk Institut også kan tilbyde unik viden og en uvildig tilgang gennem forsknings- og udviklingsaktiviteter.
- Vi har et internationalt netværk med specialister inden for alle afkroge af kollaborativ robotteknologi, siger Kurt Nielsen og henviser blandt andet til de to europæiske projekter COVR og Cobot Knowledge Lab, som Teknologisk Institut står i spidsen for, og som begge understøtter udbredelsen af kollaborative robotter.
Et dynamisk demonstrationsområde
Teknologisk Instituts nye Cobot Lab indeholder de nyeste cobot-teknologier – både kollaborative robotter, men også tilbehør så som gribere, visionteknologi, sensorer og sikkerhedskomponenter – som alt sammen kan inddrages som en del af teknologiscreeningen.
Det er også muligt at opbygge en demonstrationscelle, som kan hjælpe med proof-of-concept i de skræddersyede virksomhedsforløb.
- Det bliver et dynamisk og virksomhedsnært demonstrationsområde, hvor vi kan fremvise processer og delprocesser med kollaborative robotter, uddyber Mads Mathiesen.
Sikre, kollaborative robotter
En radikal ændring af den vanlige og kulturelle tilgang til robotsikkerhed og en søgen efter konsensus om hvad der betragtes som værende sikker nok, er nogle af de afgørende årsager til, at mange af de eksisterende cobot-installationer ikke udnyttes til fulde, fortæller Mads Mathiesen.
Hvor man traditionelt ofte tænker sikkerhed til sidst, ved at anvende f.eks. lysgitter eller indhegning, skal man nu vænne sig til at tænke sikkerhed ind allerede i designet for at få en sikker, kollaborativ robot.
- Sikkerheden er ofte en barriere for virksomheder ved implementering af kollaborative robotter. Teknologisk Instituts Laboratorie for Avanceret Robotsikkerhed er derfor en vigtig del af Cobot Lab, hvor vi kan hjælpe virksomheder med at kortlægge deres sikkerhedsstrategi for implementering af cobots, afslutter han.
Teknologisk Instituts nye Cobot Lab bliver indviet til ROBOTBRAG 2019 den 14. november.