Nyt netværk skal bygge bro i det biobaserede samfund
FiberTies er navnet på et ambitiøst projekt, der har til mål at forene viden om træ- og afgrødefibre.
I takt med at fossile råstoffer udtømmes, øges fokus på at udnytte bioressourcer fra land- og skovbrug både som brændstoffer men også til produktion af komponenter, materialer og produkter.
Den 22. og 23. oktober 2015 lyder startskuddet for et nyt nordisk netværk om biobaserede materialer, når Teknologisk Institut inviterer til et stort todages-arrangement med deltagere og oplægsholdere fra hele Norden.
”Hidtil har udviklingen foregået parallelt for anvendelse af henholdsvis træfibre og fibre fra afgrøder. Med lanceringen af netværket FiberTies har vi store ambitioner om at bygge vidensbro og skabe synergier mellem de to områder”, siger Anne Christine Stenkjær Hastrup, centerchef ved Center for Træ og Miljø på Teknologisk Institut, hvor man har mange års erfaring med at udvinde værdifulde indholdsstoffer af biomasse frem for at bruge massen til energiproduktion.
Hele forsyningskæden er med
Netværket er blevet til i samarbejde mellem Teknologisk Institut Nordic Forest Research (SNS) and Nordic Joint Committee for Agricultural and Food Research (NJK), og målet er ifølge Anne Christine Stenkjær Hastrup, at hele forsyningskæden i produktion og anvendelse af biobaserede materialer skal involveres.
”Perspektiverne i at udfase plastic og andre materialer af råstoffer til fordel for afgrøde- eller træfiberprodukter er enorme, men for at udnytte potentialet maksimalt er det bydende nødvendigt, at alle i både produktions- og anvendelseskæden er på bølgelængde”, siger hun og tilføjer:
”Helt fra manden i marken eller skoven over producenter, forskere og i den anden ende designere med visioner om, hvordan biobaserede materialer kan skabe merværdi for forbrugeren. Med FiberTies kommer alle nøglepersonerne for første gang til at sidde i samme rum”.
Fakta: Det biobaserede samfund
Ved fraktionering af biomasse fra land- og skovbrug kan man udvinde værdifulde fibre, som kan anvendes til produktion af biomaterialer. Denne tilgang sikrer en rentabel udnyttelse af ressourcerne, hvor restmateriale stadig kan udnyttes til energiproduktion.
Biomaterialerne kan eventuelt genanvendes, inden disse også som sidste led i kæden kan konverteres til energi.
Biomaterialerne er dermed tænkt ind i en større livscyklus, hvor bæredygtighed og effektiv udnyttelse af planetens fornyelige bioressourcer er i fokus.
Billedtekst
Teknologisk Institut har gode erfaringer med produktion af materialer af alt fra tang til tomatstængler.
For yderligere information og tilmelding kontakt
Centerchef Anne Christine Stenkjær Hastrup, mail: acha@teknologisk.dk, tlf. 72 20 16 02.