Nyt projekt skal gøre det lettere at genanvende sportstøj

Julie Brender Trads

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 36 71.

Julie Brender Trads i lab

Nyt projekt skal gøre det lettere at genanvende sportstøj

En let skalérbar metode til at fjerne elastan fra blandt andet sportstøj skal gøre det lettere at genanvende materialerne, når de er kasseret af forbrugerne.

Et nyt projekt vil udvikle og afprøve teknologi, der kan fjerne elastan fra nylon og polyester og dermed gøre det lettere at genanvende tekstilerne til nye produkter og leve op til fremtidige EU-krav om mere genanvendelse af tekstilaffald. Her udgør blandede tekstiler en særlig udfordring.

Blandede tekstiler bremser den grønne omstilling

Elastan er et syntetisk materiale, der giver strækbarhed eller ”stretch” i blandt andet sportstøj, strømpebukser og underbukser. Men tilstedeværelsen af elastan i stoffet er en udfordring, når tøjet kasseres og skal genanvendes til nye tekstiler.

– Blandede tekstiler, for eksempel nylon tilsat elastan, gør det mere besværligt at genanvende tøjaffald. Omvendt er sportstøj og strømpebukser gode eksempler på tøj, hvor vi vil have svært ved at undvære elastan. Derfor er det nødvendigt at udvikle genanvendelsesteknologier, der kan håndtere det. Én vej at gå er at fjerne elastanen, så vi letter vejen til fiber-til-fiber genanvendelse. Det er netop, hvad vi arbejder på her, fortæller seniorprojektleder Julie Brender Trads fra Teknologisk Institut.

Skalérbar metode kan fjerne elastanen

Over de næste to år vil Teknologisk Institut sammen med partnerne Boer Group, Sports Group Denmark og Ragn-Sells samarbejde om at udvikle teknologi til at fjerne elastan fra nylon- og polyestertekstiler. Projektet vil fokusere på en mekanisk og termisk sorterings- og behandlingsproces, som partnerne forventer at kunne afprøve på pilotskala allerede i løbet af projektperioden.

Boer Group vil stå for at sortere tekstilaffaldet, så den rette strøm af tekstiler med elastan opnås. Hos Ragn-Sells vil den opskalerede termiske proces blive afprøvet med henblik på at kunne genanvende de nu elastan-frie tekstiler.

Løsninger udvikles i fælleskab

Der er EU-krav på vej om mere genanvendelse af tekstiler. Hos Sports Group Denmark er der et stort fokus på at finde løsninger til at kunne genanvende produkter med elastan. Det kræver, at virksomheder engagerer sig og går sammen om at bidrage til udviklingen af de nødvendige teknologier, som det sker i dette projekt.

– Det er afgørende, at der på tværs af branchen udvikles teknologier, som muliggør genanvendelse af en større andel af de tekstiler, vi sælger. Det er ikke alene en forudsætning for at kunne leve op til EU’s kommende krav om indhold af genanvendte materialer. Det er også et af de vigtige værktøjer til at mindske det aftryk, vi sætter i tekstilindustrien, siger Kristina Vigen, ESG-specialist, hos Sports Group Denmark.

Udover at fjerne en barriere for genanvendelse af tekstiler vil SynthiCycle-projektet også undersøge mulighederne for at genanvende den udskilte elastan, så materialets værdi udnyttes fremfor at ende som affald.

Fakta om projektet

På verdensplan blev der i 2022 produceret 1,24 mio. ton elastanfibre, og produktionen er støt stigende. Projektet SynthiCycle har fokus på metoder til at fjerne elastan fra polyester- og nylontekstiler og dermed lette mulighederne for fiber-til-fiber-genanvendelse. Teknologisk Institut har tidligere peget på, at tekstilaffaldets kompleksitet er én af fire store barrierer for en fremtidig cirkulær tekstilindustri.

SynthiCycle løber over to år og har modtaget støtte fra MUDP under Miljøministeriet. Projektet er et samarbejde mellem genanvendelsesvirksomhederne Ragn-Sells og Boer Group samt tekstilbrandet Sports Group Denmark – med Teknologisk Institut som videnspartner og projektleder.

Yderligere oplysninger 

Faglig kontakt

Pressekontakt 

  • Seniorkommunikationskonsulent René Wad Andersen, mobil 72 20 14 74, mail: rea@teknologisk.dk.

Kolbe i laboratoriet

- Det er nødvendigt at udvikle genanvendelsesteknologier, der kan håndtere blandede tekstiler. Én vej at gå er at fjerne elastanen, så vi letter vejen til fiber-til-fiber genanvendelse, siger seniorprojektleder Julie Brender Trads fra Teknologisk Institut.

Neddelt tekstil i væsker, hvor elastanen udtrækkes fra.