Opbygning af lastbiler - Få hjælp til forordning 2018/858, CE-mærkning og havariundersøgelser

Frits  Fynbo

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 35 64.

Lastbil med påbygget kran foran byggeri

Opbygning af lastbiler - Få hjælp til forordning 2018/858, CE-mærkning og havariundersøgelser

Opbygning af lastbiler og køretøjer som fx motor-, påhængs- og sættevogne er ansvarspådragende - og det kræver god indsigt i lovgivningen. På Teknologisk Institut har vi stor erfaring med de relevante forordninger og krav, og vi kan bl.a. hjælpe dig med CE-mærkningen.

Som virksomhed er det vigtigt, at man har styr på den del af køretøjsopbygningen, der har med færdselssikkerheden at gøre – det gælder uanset om man er opbygger, kunde eller bruger. Men lige så vigtigt er det at have styr på den del, der vedrører maskinsikkerheden af det påbyggede.

Et opbygget køretøj skal ses på to måder; dels som transportmiddel fra A til B, men også som en maskine, når der fx er påbygget kran, tippelad eller lignende. Hvis der er der styr på det samlede køretøj (læs: den samlede maskine), så både færdselssikkerhed og maskinsikkerhed er i orden, kan man undgå alvorlige personskader, dårligt ry og nedetid på dyrt udstyr.

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe med?

  • Rådgivning inden for forordning 2018/858 om opbygnings- og køretøjsteknik for køretøjer over 3,5 ton
  • CE-mærkning i henhold til Maskindirektivet
  • Skades og havariundersøgelser

Rådgivning om Forordning 2018/858

På Teknologisk Institut tilbyder vi rådgivning og hjælp omkring indførelsen af forordning 2018/858 om opbygnings- og køretøjsteknik for køretøjer over 3,5 ton. Det er fx vigtigt at vide, hvordan man skal forholde sig i forhold til reglerne, samt hvilke direktiver og forordninger man skal overholde. Der er mange forskellige scenarier: Importerer eller eksporterer man køretøjer? Opbygger man kun til det danske marked? Benytter man udelukkende EU-typegodkendte komponenter, eller monterer man egenproducerede komponenter, der ikke er typegodkendte, som fx underkøringsværn bag på en lastbil?

Scenarierne er som sagt mange, og det er vigtigt at have styr på, hvad der gør sig gældende for den enkeltes forretning.

CE-mærkning i henhold til Maskindirektivet

Hvis man bygger en maskine på et køretøj - fx en kran eller et tippelad – er maskinen omfattet af kravene i Maskindirektivet, og så skal den CE- mærkes separat.

CE-mærkningen af maskinen viser, at du som fabrikant har designet en sikker maskine, der overholder gældende lovgivning og harmoniserede standarder. Dette erklæres i den tilhørende overensstemmelseserklæring.

Faktisk er det et krav i EU, at alle maskiner skal være CE-mærkede for at opfylde lovningen. Er det ikke tilfældet, kan der være problemer med at forsikre maskinerne, eller myndighederne kan stoppe brugen af dem. Teknologisk Institut er bemyndiget organ i Danmark (Notified Body nr. 396), og vi kan hjælpe dig med CE-mærkningen.

Læs mere: Øget fokus på om lastbiler overholder Maskindirektivets krav

Skades- og havariundersøgelser

Teknologisk Institut har stor erfaring med skader og havari, og vi udfører havariundersøgelser på alle typer af maskiner og maskinanlæg. Med vores indgående kendskab til lovkrav og standarder, en stor teknisk indsigt samt direkte adgang til egne akkrediterede laboratorier har vi alle nødvendige forudsætninger for at kunne løse opgaven hurtigt og sikkert.

Ved køretøjshavari og motorhavari trækker vi på vores omfattende kompetencer inden for såvel certificering og inspektion som automobilteknik, som arbejder tæt sammen. Vi tilbyder en uvildig og teknisk undersøgelse af årsagen til havarier af alle slags vejgående og ikke-vejgående køretøjer, og vores undersøgelser anvendes ofte ved domstolsafgørelser.

Kontakt

Har du spørgsmål eller brug for hjælp? Kontakt en af vores konsulenter:

Frits Fynbo - ffy@teknologisk.dk / 72 20 35 64

Keld Grønne - kgn@teknologisk.dk / 72 20 1094

Jan Helbo - jhe@teknologisk.dk / 72 20 13 50