Optimeret tørringsproces gør upcyclet kosttilskud klar til forbrugerne

Hanne Bjørn Nedergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 17 26.

spraytørring

Optimeret tørringsproces gør upcyclet kosttilskud klar til forbrugerne

Markedet for bæredygtige kosttilskud er i vækst, og forbrugerne efterspørger kvalitetsprodukter, der kan opfylde deres behov. Teknologisk Institut har hjulpet Functional Future i udviklingen af deres nye, upcyclede kosttilskud med høj ernæringsværdi og aktive stoffer, som kollagen og hyaluronsyre.

 

Forbrugerne har i stigende grad fokus på bæredygtighed, og vi ser upcycling af råvarer i flere og flere produktkategorier. Med en grundtanke i netop bæredygtighed blev virksomheden Functional Future stiftet i 2020. De udvikler, fremstiller og sælger funktionelle biodynamiske fødevarer til et stigende antal kvalitets- og bæredygtighedsbevidste kunder. Som en del af deres produktsortiment ønskede de et kosttilskud, der kunne bidrage med anti-inflammatoriske egenskaber.

 – Vores markedsundersøgelser viste, at vores kunder gerne vil leve et sundere liv og interesserer sig for anti-inflammatorisk kost, men ikke har adgang til produkter, som opfylder deres behov, forklarer Thomas Sylvest Håkansson, Co-Founder i Functional Future.

Upcycling af knogler til kosttilskud

Functional Future indledte i 2021 et nyt projekt, som blev grundlagt med tanken om at upcycle knogler fra biodynamiske dyrebesætninger til nye bæredygtige kvalitetsprodukter. Blandt de nye produkter, der er kommet ud af projektet indtil nu, er et såkaldt ’bone broth pulver’ og et benmelspulver. Førstnævnte skal bruges som anti-inflammatorisk kosttilskud, mens benmelspulveret kan anvendes som calciumtilskud.

Udfordring: Aktive stoffer nedbrydes under produktionen

– Bone broth sælges i dag som smagsgivere/proteintilskud og produceres ved traditionel kogning, som nedbryder de anti-inflammatoriske og ledopbyggende aktive stoffer: kollagen, hyaluronsyre, glucosamin og chondroitin. For at bevare disse stoffer har vi udviklet en ny og mere bæredygtig fremstillingsteknologi der balancerer bevarelse af de aktive indholdsstoffer og højt procesudbytte, fortæller Thomas.

Optimeret tørringsproces gør produktet klar til forbrugerne

Undervejs i projektet skulle flere essentielle udfordringer løses. Dels skulle ekstraktionen og bevarelse af de aktive stoffer optimeres, og dels skulle produktet tørres, så det kunne sælges til forbrugerne som et pulver.

– Vi fandt ud af, at det var vanskeligt at ramme de rigtige parametre som fx temperatur, da vi skulle tørre produktet. Der hjalp det at have adgang til det rette udstyr og specialistviden om tørring på Teknologisk Institut, siger Thomas.

Teknologisk Institut bidrog i løbet af projektet med specialistviden og pilottest af tørringsprocessen, samt med at vurdere produktegenskaberne.

– Fordelen ved at bruge vores viden og faciliteter til tørring er, at man slipper for at en masse af ens produkt går til spilde, fordi vi kan afprøve mange forskellige procesparametre samtidig – i lille skala og på kort tid. På den måde har vi hjulpet virksomheden med den indledende optimering af processen, så de nu kender de rette parametre, som de kan bruge, når de gerne vil opskalere processen, fortæller Mia Fiilsøe Falkeborg, seniorspecialist på Teknologisk Institut.

Ernæringsmæssige fordele ved calcium fra benmelspulver

Det nye calciumtilskud baseret på benmelspulver har en række fordele sammenlignet med eksisterende calciumprodukter på markedet.

– I dag sælges calcium som kosttilskud primært som calcium karbonat fra kalkbrud, hvilket giver lav optagelighed. Mineraler i benmelspulver er organisk bundet, og det giver bedre biotilgængelighed. Mineralsammensætningen af dyre- og menneskeknogler er ens og vores nye produkt vil sikre den korrekte ratio af makro- (calcium/fosfor/magnesium) og spormineraler (zink/strontium/bor), hvilket resulterer i en mere robust knoglematrix, fortæller Thomas fra Functional Future.

Projektet er støttet af Innovationsfonden via Innobooster-ordningen.

Mere information om projektet kan fås via henvendelse til sektionsleder ved Teknologisk Institut Hanne Bjørn Nedergaard på tlf. 7220 1726 eller mail hbjh@teknologisk.dk.