Papirbæger har potentiale til at erstatte plastbæger til yoghurtprodukter

Alexander Leo Bardenstein

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 38.

Papirbægre

Papirbæger har potentiale til at erstatte plastbæger til yoghurtprodukter

Et nyudviklet papirbaseret bæger har potentiale til at erstatte millionvis af plastbægre til fx creme fraiche, skyr og yoghurt og derved mindske miljøbelastningen fra emballage.

Arla Foods, Dagrofa, FCM Testing og Teknologisk Institut har i projektet DairyFibreCup netop færdigudviklet et nyt og banebrydende papir-baseret bæger, som kan erstatte plastbægere til syrnede mejeriprodukter som fx creme fraiche, skyr og yoghurt. Den nye emballage har et stort potentiale til at mindske CO2-aftrykket fra emballagen og nedbringe mængden af plast. Teknologisk Institut forventer, at man vil kunne erstatte 10.000 tons plastemballage med papiremballage. Det vil give en CO2 -besparelse på mere end 10.000 tons om året.

Bægret er fremstillet af cellulosefibre, som er belagt med en tynd barrierecoating. I forhold til et typisk plastbæger, som i dag er udbredt til brug for syrnede mejeriprodukter, er klimaaftrykket per bæger reduceret med mindst 50 procent.

Selv om bægeret er lavet af fornybare papir-fibre, og coatingen er bionedbrydelig, er det lykkedes at udvikle et vandtæt materiale, som er modstandsdygtigt og tæt nok til friske mejeriprodukter. Materialet giver forbrugeren en fornemmelse af hårdt, holdbart og tæt materiale, som føles nærmest glasagtigt. Den nyudviklede kop er bionedbrydelig, og den kan genanvendes som pap.

Teknologisk Institut har stået for design og pilotproduktion af den nye emballage, mens Arla Foods er i færd med at undersøge mulighederne for en større industriel produktion af de nye bægre.

FCM Testing har stået for test i henhold til lovgivningen om fødevarekontakt, mens Dagrofa – som bl.a. står bag supermarkedskæderne MENY, SPAR, Min Købmand og Let-køb – har undersøgt forbrugernes holdninger til at skifte plastbægre ud med det fiberbaserede bæger.

Forbrugerne er positive

Dagrofa har allerede spurgt flere end 1300 af sine kunder om deres holdning til den nye emballage.  

- Vores forbrugerundersøgelse viste os, at forbrugerne er udpræget positive overfor de nye bægre – specielt fordi de er fremstillet af fornybart materiale og er faste at holde på. Der har jo været en del skepsis efter, at engangsplastsugerør blev forbudt og erstattet af sugerør i papir, men forbrugerne i undersøgelsen er virkelig begejstrede for de nye bægre, siger Karin Frøidt, koncernkvalitetschef hos Dagrofa og tilføjer:

- I Dagrofa søger vi hele tiden efter innovative produktudviklinger, som både mindsker miljøbelastningen, bevarer produktets kvalitet optimalt og sikrer en god oplevelse for forbrugerne. Vi glæder os meget til at følge udviklingen og på sigt til at introducere de nye bægre i vores butikker. 

 

Papirbæger - DairyFibreCup

DairyFibreCup er fremstillet af cellulosefibre, som er belagt med en tynd barrierecoating.
Foto: Teknologisk Institut.

Reduceret plastforbrug

Hos Arla Foods er man glade for, at udviklingen af det nye bæger nu begynder at være indenfor rækkevidde.

- Vi har gennem hele projektet fokuseret på at stille høje krav til bægrenes funktionalitet og efterprøvet de teoretiske resultater. Vi har haft stort fokus på at eftervise coatingens fugtbarriere og øvrige egenskaber under praktiske forhold for at sikre, at bægrene lever op til Arlas og forbrugernes krav, siger Grane Maaløe, Sustainable Packaging Lead Specialist hos Arla Foods.

- Det nye bæger passer godt ind i Arlas bæredygtighedsstrategi, hvor vi blandt andet ønsker at reducere plast og benytte emballage med et lavere CO2-aftryk. Når vi først har fået en bægerproduktion til de syrnede produkter op at køre, vil vi se, hvordan vi kan udvide til andre mejeriprodukter, forklarer projektets leder og direktør for bæredygtig emballage hos Arla Foods, Lise Berg Kildemark.

Godkendt til fødevarer

FCM Testing, der analyserer materialer, som er i kontakt med fødevarer, har i projektet undersøgt den nye type bæger.

- Vi har gennemført en længere række test på det nye bæger for at kunne vurdere, om det opfylder lovkravene til fødevarekontakt. Vi har på denne baggrund fundet, at emballagen overholder kravene til fødevareemballage, siger Per Holst-Hansen, ejer af FCM Testing ApS.

DairyFibreCup er økonomisk støttet via GUDP, Grønt Udviklings- og Demonstrations Program under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Yderligere oplysninger

  • Forretningsleder Alexander Leo Bardenstein, Teknologisk Institut, mail: alb@teknologisk.dk, mobil: 7220 2238.

Topbillede: Prototype på det nyudviklede papirbaserede bæger – inden påtryk som det kendes i dag fra fx en mælkekarton af ubleget pap. Foto: Teknologisk Institut.