Planter skal designes til at skabe flere værdistoffer - 2016
Avanceret bioteknologi skal undersøge, hvordan man kan forøge planters indhold af naturlige indholdsstoffer som farver og stoffer til kosttilskud. Formålet er at udvikle en rentabel dansk produktion af de alternativer til kunstige tilsætningsstoffer, som forbrugerne efterspørger.
Hvordan kan planter designes så deres naturlige indhold af værdistoffer som fx naturlig farve til fødevarer eller indhold til naturmedicin bliver høje nok til rentabel produktion. Det skal innovationskonsortiet BioFactory undersøge.
- Den store udfordring er, at vi i øjeblikket ikke i tilstrækkelig grad udnytter planter til at producere naturlige indholdsstoffer. Der er store muligheder for danske planteproducenter og ingrediensvirksomheder i at udnytte planterne bedre. Det kræver dog at vi sikrer økonomien ved at øge stofmængderne i planterne. BioFactory vil bl.a. med avanceret bioteknologi øge indholdet af værdistoffer i planterne, siger konsulent Mai-Britt Brøndum fra Teknologisk Instituts nye division AgroTech.
Værdistoffer fra planter kan bruges til at give farve, men de har også andre funktionelle egenskaber. Således vil BioFactory arbejde med rødkløver, der indeholder en type østrogener, der kan anvendes til lindring af gener ved kvinders overgangsalder. Derudover har konsortiet kig på planten rosenrod, der indeholder stofferne salidrosid og rosavin, der begge har vist sig effektive til at modvirke stress. En anden interessant plante, der arbejdes med, er hamp, der har udvist lovende medicinske egenskaber i behandlingen af en række neurologiske lidelser.
- I praksis gennemfører vi en række forsøg både på friland, i væksthuse og algereaktor. Fx ved at eksperimentere mellem forskellige dyrkningsformer og ved via selektion at udvælge de planter, som genetisk har et naturligt højere indhold af de ønskede værdistoffer, siger Mai-Britt Brøndum.
BioFactory har allerede produceret lovende resultater i form af identifikation af nye højtydende sorter og optimerede dyrknings- og forarbejdningsmetoder. Fokus i de kommende sæsoner bliver på opskalering og implementering af de udviklede metoder samt design og udbud af ydelser, så Teknologisk Institut i fremtiden kan tilbyde nye og eksisterende kunder muligheden for at etablere og udvikle rentable produktioner af højværdistoffer fra planter - både i form af nye anvendelsesmuligheder for eksisterende afgrøder eller gennem omlægning til nye høj-værdiafgrøder.
Innovationskonsortiet ledes af Teknologisk Instituts nyeste division, AgroTech. Desuden deltager Københavns Universitet, Syddansk Universitet, BioPeople, Landbrug og Fødevarer samt virksomhederne Chr. Hansen A/S, Knud Jepsen A/S, AdvanSeed ApS, Gartneriet Alfred Pedersen & Søn ApS, Herrens Mark ApS og Nyborggaard. Projektet er bl.a. finansieret af InnovationsFonden.