Rapportserie om FN's Verdensmål i danske virksomheder
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at fremme udnyttelsen af teknologisk fremskridt til gavn for erhvervsliv og samfund gennem udvikling, rådgivning og formidling. Instituttet har en naturlig rolle i at understøtte danske virksomheder i kobling mellem bæredygtighed, teknologi, udvikling og vækst.
FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling er en ny måde at italesætte og forstå bæredygtighed på.
Med målene forpligter FN’s medlemslande på statsligt niveau til at arbejde mod en mere bæredygtig udvikling – bl.a. ved helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, gøre produktion mere bæredygtig, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle og anstændige jobs.
Derfor har vi undersøgt danske virksomheders kendskabs- og anvendelsesgrad af de 17 verdensmål. Datagrundlaget er interviews med direktører og ledende medarbejdere i 600 danske virksomheder medDer har længe været konsensus om, at det er virksomhederne, der skal levere de nye løsninger, som kan understøtte en bæredygtig omstilling, og at de på den måde er afgørende for at nå i mål med verdensmålene.
- Stig Yding Sørensen, seniorkonsulent på Teknologisk Institut.
10-1.000 ansatte i såkaldte teknologitunge brancher som fremstilling, forsyning samt bygge- og anlæg. Interviewene er gennemført i april – juni 2019.
- Når vi vurderer virksomhedernes svar, er det vigtigt at have for øje, at virksomhederne er spurgt før Corona pandemien. Det er helt naturligt, at virksomhederne lige nu og i en periode fremover har et andet fokus.
Men samtidig tyder meget på, at det fortsatte fokus på fx grøn omstilling i Danmark, bliver en vigtig del af vejen ud af den økonomiske krise, og derfor vil have virksomhedernes fortsatte fokus, siger seniorkonsulent Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut.
Undersøgelsen har resulteret i 4 rapporter, der med hvert sit fokus stiller skarpt på, i hvilket omfang samt hvordan danske virksomheder arbejder med at omsætte Verdensmålene og koble dem til deres innovation, produktudvikling, vækst og forretning. Som en del af rapporterne har vi zoomet ind på 11 cases, hvor virksomhederne fortæller om deres arbejde med verdensmålene og med bæredygtighed.
- Med undersøgelsen står vi med et billede af, hvordan og i hvilken grad Verdensmålene omsættes i danske virksomheder – og hvilken værdi, virksomhederne selv vurderer, de får ud af at arbejde med Verdensmålene.
Vi håber, at danske virksomheder kan bruge undersøgelsen til at danne sig et billede af, hvor udbredt arbejdet med Verdensmål og bæredygtighed er blandt andre danske virksomheder, siger seniorkonsulent Stig Yding Sørensen Teknologisk Institut.
Læs de fire rapporter og 11 cases fra virksomheder, der arbejder med FN's 17 Verdensmål her:
Primært store, danske virksomheder arbejder med FN's 17 Verdensmål
Læs mere om, hvordan store, danske virksomheder arbejder med verdensmålene.
Læs rapport og cases
Ånden i FN’s 17 Verdensmål kan styrke konkurrenceevnen
Læs mere om, hvordan verdensmålene kan styrke konkurrenceevnen i danske virksomheder.Læs rapport og cases
Danske virksomheder ser nye forretningsmuligheder med Verdensmålene
Hvad betyder verdensmålene for danske virksomheders forretningsmuligheder? Det kan du læse mere om i rapporten og de tilhørende cases.
Læs rapport og cases
FN's 17 Verdensmål inspirerer til teknologisk udvikling
Hvordan kan verdensmålene skabe grobund for innovation og teknologisk udvikling? Læs mere om det i rapporten og de tre cases.