Sådan passer du bedst på batteriet til din nye gadget

Lasse Stenhøj Ingvardsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 99.

Smartphone

Sådan passer du bedst på batteriet til din nye gadget

Batteriekspert fra Teknologisk Institut giver gode råd til, hvordan du kan optimere batteriet på de små, batteridrevne gaver under juletræet.

Med simple råd fra Teknologisk Institut kan man forlænge levetiden på et genopladeligt batteri markant. Det har betydning, når man skal bruge populære julegaver som smartphones, tablets, barbermaskiner, trådløse høretelefoner, kameraer, og GPS. Alle er batteridrevne med genopladelige batterier, og her har batteriet en begrænset levetid. Ofte mister batteriet pusten længe inden, produktet er udtjent, og udskiftning af batteriet er sjældent en nem og billig sag.

- De fleste af ovennævnte apparater leveres i dag med genopladelige batterier af litium-ion typen. Et moderne litium-ion batteri holder til ca. 1000 op- og afladninger ved almindelig brug afhængig af temperaturområdet, siger seniorkonsulent Bjarne Johnsen fra Teknologisk Institut.

Opbevar batteriet ved stuetemperatur
Når batteriet bruges ved høj temperatur eller oplades ved lav temperatur, reduceres levetiden. Anbringer man batteriet et varmt sted – for eksempel i direkte sollys eller på radiatoren, forløber ældningen meget hurtigere. Ved en batteritemperatur på 50 grader og derover kan batteriet ældes mere end fire gange så hurtigt som ved 20 grader.

Taler man om batteriet til en bærbar computer, så bliver batteritemperaturen unødig høj, hvis køleribber og blæser tildækkes, eller hvis computeren lægges i en taske uden at være slukket helt ned.

- Man bør også undgå at oplade batteriet ved lave temperaturer. Når man kommer ind fra kulden, bør man derfor vente en times tid med at sætte stikket i laderen - indtil batteriet har nået stuetemperatur, siger Bjarne Johnsen, der tilføjer, at det i vintermånederne kan være en god ide at oplade GPS’en inden køreturen.

En myte at batteriet skal lades fuldt op
Til gengæld er det en myte, at man første gang man lader et litium-ion batteri op, skal lade det op i længere tid. Det er til gengæld tilfældet med de gammeldags nikkel-cadmium batterier, som tidligere var standard. Det giver heller ikke megen mening at forsøge at styre brugen af batteriet og opladningen.

- Nogle eksperter råder til, at man holder brugen af batteriet på mellem 40 og 80 procent af kapaciteten. Men det vil være yderst besværligt at skulle overholde sådanne forløb, og gevinsten vil være meget beskeden i forhold til indsatsen, siger Bjarne Johnsen.

Brug kun den originale oplader
Til gengæld anbefaler han, at man kun bruger den originale oplader. Så er man sikker på, at batteriet bliver ladet op til den rigtige spænding. Ved for høj spænding risikerer man, at batteriets levetid forringes eller ødelægges.

Sæt strøm til den bærbare
Endelig råder han ejerne af bærbare computere til at bruge opladeren fremfor batteriet, hvis man allievel sidder ved siden af en stikkontakt. På den måde slår man sliddet på batteriet fra og kører direkte på strøm fra stikkontakten. Derfor er det smart at have sin oplader der, hvor man bruger computeren mest.

Yderligere oplysninger

  • Sektionsleder, Grønne Energisystemer, Lasse Stenhøj Ingvardsen, Teknologisk Institut, mobil 7220 1199, mail: lste@teknologisk.dk