Sådan sænker Kamstrup prisen for indføring af cobots

Søren Peter Johansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 59.

Sådan sænker Kamstrup prisen for indføring af cobots


Kamstrup vil have flere kollaborative robotter i sin produktion. Billigere komponenter og mindre tid på programmering er muligvis vejen frem.


Som en del af et pilotprojekt i det europæiske robotnetværk ROBOTT-NET har Kamstrup - en førende producent af køle- og varmemålere til aflæsning af energiforbrug - kastet sig ud i den næste bølge af automatisering: Kollaborative robotter.

For at det kan betale sig for virksomheden, har den kigget på, hvordan den kan reducere omkostningerne til introduktion af kollaborative robotter.

- I vores område er potentialet i anvendelse af kollaborative robotter ret stort, siger Anders Jespersen, der er PTQ Manager hos Kamstrup.

Kollaborativ robot hos Kamstrup

Softwarestumper og billige gribere

Processen består i at samle et målerør og et messinghus til et samlet emne. Først plukkes målerøret med en sugekop fra et 3D-printet fikstur. Dernæst plukkes messinghuset af en griber, og emnerne samles.

Til sidst placeres det samlede emne i pressen, så robotten kan plukke det færdige rør, lægge det på transportbåndet og køre det videre ud i produktionen.

Hovedformålet med demonstratoren har været at reducere omkostninger ved anvendelse af robotter yderligere, fortæller Søren Peter Johansen, der er faglig leder hos Teknologisk Institut.

- Vi har anvendt simple og billige gribere til at gribe emnerne med, og vi har lavet en del softwarestumper, som skal gøre det nemmere og hurtigere for folk hos Kamstrup at programmere robotten på kort tid, så de ikke skal bruge så meget tid på at sætte robotløsningerne i drift.

- Denne sekvens er programmeret af Kamstrup selv, og det har de gjort på tre dage, hvilket er forholdsvis kort tid. Det kan betyde, at det bliver billigere for Kamstrup og lignende virksomheder at få automatiseret mange processer fremadrettet, siger Søren Peter Johansen.

Søren Peter Johansen fra Teknologisk Institut udvikler kollaborativ robot hos Kamstrup.

Test dine løsninger af

I forløbet har Kamstrup gjort sig nogle erfaringer med at introducere kollaborative robotter i produktionen, og særligt et råd vil Anders Jespersen fra Kamstrup give videre.

- Få det testet af. Man kan have nok så mange tanker om, hvordan det skal være, eller hvordan det kan blive, men det er først, når man får lov til at rode med det, at man finder frem til, hvor spændende det er, og hvilke muligheder der egentlig er i det, siger han.
 

Du kan se hele processen i videoen øverst i artiklen, eller se, hvordan robotten anvender en force torque sensor til at mærke, hvor dens omgivelser er i videoen herunder.
 


ROBOTT-NET består af Teknologisk Institut fra Danmark, Fraunhofer IPA fra Tyskland, Tecnalia fra Spanien og MTC fra Storbritannien. Projektet er finansieret af EU.