Sådan undgår du Legionella i hjemmet
Gennem de seneste år har der været stort fokus på Legionella-bakterien. Det skyldes især, at antallet af smittede med legionærsyge er steget.
Vi giver dig her fire gode råd til at undgå Legionella, samt baggrundsviden om, hvad Legionella og legionærsyge er, hvordan Legionella opstår, og hvem der er i risikogruppen for at udvikle legionærsyge.
Hvad er Legionella?
Legionella er en bakterie, der trives i lunt og stillestående vand (20-50°C). Har du fx været på ferie og derfor ikke brugt vandhaner og brusere i et stykke tid, vil det udgøre gunstige forhold for, at Legionella-bakterien kan formere sig.
Hvordan opstår Legionella?
Legionella-bakterien findes i jorden og kan føres med vandet ind i vores installationer, som fx vandhaner og brusere.
Hvordan smitter Legionella?
Legionella smitter ved, at man indånder små vanddråber, der indeholder bakterien. Det kan fx ske under et brusebad.
Hvad er legionærsyge, og hvem rammer det?
Legionærsyge er en slags lungebetændelse, der opstår, efter man er blevet smittet af Legionella-bakterien. Symptomerne på legionærsyge er oftest høj feber, hovedpine og muskelsmerter, præcis som ved en influenza.
De mest udsatte samfundsgrupper over for legionærsyge er de ældre på vores plejehjem og patienterne på vores sygehuse.
4 gode råd til at undgå Legionella
Konsulent Kristian Kærsgaard Hansen fra Teknologisk Institut kommer her med fire gode råd til, hvordan du kan forebygge Legionella i hjemmet, fx i forbindelse med, at du har været på ferie.
Råd nr. 1: Mål temperaturen på det varme vand
Brug et termometer til at måle det varme vand. Det gøres bedst ved vandhanen i køkkenet, som ofte er tæt på varmtvandsbeholderen og derfor har den højeste temperatur. Vandet skal være over 52°C.
Råd nr. 2: Tøm bruser og slange efter brug
Der kan samle sig vand i bruserhovedet og -slangen efter brug. Går der længere tid, før den bliver brugt igen, vil vandet her være stillestående og derfor give gode vækstbetingelser for Legionella-bakterien.
Lad derfor enten bruseren hænge nedad, eller læg bruser med slange ned på gulvet efter brug. Alternativt kan du sørge for at lade vandet løbe i 30 sekunder, inden du går i bad.
Råd nr. 3: Rengør bruser og slange jævnligt
Skal du undgå Legionella-bakterien er det vigtigt at sørge for, at bruseren og slangen er rene. Det gør du ved at tømme og gennemskylle slangen og bruserhovedet jævnligt. På den måde er du sikker på, at der ikke ligger noget stillestående vand, som Legionella-bakterien kan leve i.
Råd nr. 4: Lad vandet løbe
Har du været væk i mere end tre til fire dage, så lad alle haner løbe i fem minutter – både med det kolde og det varme vand. På den måde får du skyllet eventuelle Legionella-bakterier ud.
Risikoen er lille i Danmark
På trods af det stigende antal smittede med legionærsyge kan vi her i Danmark i langt de fleste tilfælde benytte vores vandhaner og brusere uden bekymring. Det kan vi, fordi der stilles høje krav til brugsvandsinstallationer i Danmark, bl.a. for at undgå Legionella-bakterien.
Hjælp til virksomheder
På Teknologisk Institut rådgiver og hjælper vi virksomheder med at gennemgå deres installationer og herefter vurdere risikoen for Legionella så sandsynligheden for, at der opstår et tilfælde af Legionella mindskes.
Få undersøgt virksomhedens installationer
Hjælp til installatører
Teknologisk Institut tilbyder desuden hjælp til installatører inden for følgende områder:
- Rådgivning i relation til installationsopbygning, materialevalg og Legionella-risiko
- Hjælp til praktisk gennemførsel af aktuel risikovurdering
- Kurser der omhandler bygningers installationer og de risici, der kan være for Legionella
Se kurser om installationer
Vi har også udarbejdet en guide til, hvad man som installatør kan gøre for at mindske risikoen for Legionella.