Særlig teknik baner vej for 3D-print af udstyr til fødevarebranchen

Ellen M. J. Hedegaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 40.

Produktionstegning

Særlig teknik baner vej for 3D-print af udstyr til fødevarebranchen

Gennem et MADE demonstrationsprojekt har Cabinplant, som producerer levnedsmiddeludstyr og forarbejdningsløsninger til fødevareindustrien, fået bevist, at det kan lade sig gøre at bruge 3D-print i deres udstyr. Det er sket med hjælp fra Teknologisk Institut og en særlig overfladebehandling.

Kan 3D-print bruges i udstyr til fødevarebranchen? Er 3D-printede dele for eksempel bakterieresistente nok, hvis den rengøringsvenlige overfladebehandling på plastprint bliver slidt af?

Det var spørgsmål som specialproducenten af levnedsmiddeludstyr og forarbejdningsløsninger til fødevareindustrien Cabinplant gerne ville have svar på gennem et MADE Demonstrationsprojekt.
Læs mere om 3D-print til fødevareindustrien

Igennem projektet fik de hjælp af Teknologisk Institut til at teste 3D-printede dele – blandt andet ved at udsætte dem for bakterielle undersøgelser.        

Slidte 3D-print i kontakt med fødevarer

Et klart ønske hos Cabinplant var at kunne anvende 3D-print i en fødevarekontekst, selvom slid på 3D-printede emner her kan være en særlig udfordring.

- 3D-printede emner er lidt porøse, hvilket kommer af, at 3D-print jo i virkeligheden er små kugler, der bliver smeltet sammen, og hvor der inde imellem disse kugler er en lille smule luftrum, fortæller Henning Ingemann, R&D Direktør hos Cabinplant.

Derfor var der en usikkerhed om, hvor hurtigt overfladebehandlingen på 3D-printet nylon ville blive slidt af, og om der ville kunne ophobe sig bakterier i disse potentielle luftrum.

For at imødegå den udfordring, hjalp Teknologisk Institut med at undersøge, om det var muligt at påføre 3D-printede plastemner en såkaldt 3S-overfladebehandling. Denne type behandling giver en ændret og mere rengøringsvenlig overflade – og er derfor oplagt til håndtering af fødevarer.

Slidtagetest gav ny tillid til 3D-print

Med Cabinplants ønske om at kunne anvende 3D-printede emner - på trods af en mulig slidt 3S-behandling - blev der iværksat en slidtagetest, og det gav positive resultater.

Efter man har lavet bakterielle undersøgelser, hvor der er blevet dyrket forskellige bakteriekulturer på 3D-printede emner over en vis tid, viser det sig, at de emner, der er slidte, performer lige så godt, som de emner, der er overfladebehandlet

- Henning Ingemann, Cabinplant

I videoen herunder kan du se, hvordan slidtagetesten fungerer

Hygiejnen er i top

Slidtagetestens resultater sikrer Cabinplant en hygiejnisk proceshåndtering af fødevarer med 3D-printede dele, ligesom slidtagetestens positive resultater giver gode kort på hånden til at skabe en øget tillid til 3D-print hos Cabinplant. 

 - Vi kan bruge slidtagetesten til usikre kollegaer, der ikke har helt så meget tillid til 3D-print, da vi nu har bedre kort på hånden, fortæller Henning Ingemann og tilføjer: 

- Den samlede konklusion er, at vi nu med større sikkerhed tør bruge 3D-printede emner - også til de steder, hvor de 3D-printede emner har produktkontakt. Så vi vil i højere grad begynde at bruge 3D-print.

”Der er stort set ingen begrænsninger”Produktionstegning

Demonstrationsprojektet blev også en oplagt mulighed for at gå i dybden med spørgsmål og overvejelser om anvendelsen af 3D-printede emner.

 - Vi har følt os tvunget til at stille nogle spørgsmål, som vi normalt ikke ville stille, hvilket er godt, og vi har fået mulighed for at gå i dybden med nogle problemstillinger, som vi ellers ikke ville have haft mulighed for at kigge på, fortæller Jesper Kofoed, R&D Ingeniør, Cabinplant.

Til spørgsmålet om, hvorvidt Cabinplant vil anbefale andre virksomheder at undersøge mulighederne for at deltage i et MADE-projekt og derigennem undersøge 3D-print, er udmeldingen positiv:

- Der er stort set ingen begrænsninger for, hvad man kan 3D-printe, så tænker man den vej, så giver det mange muligheder. Så jeg vil helt klart sige, at hvis man skal i gang med et tilsvarende projekt, så er det bare med at komme i gang, slutter Henning Ingemann.

Om MADE Demonstrationsprojekter

Med et MADE Demonstrationsprojekt kan en lille eller mellemstor virksomhed få op til 100.000 kroner i støtte til at løse en konkret udfordring i virksomheden eller afprøve en ny teknologi i produktionen.

Der er løbende ansøgningsfrist på demonstrationsprojekter både inden for materiale og produktion.

MADE Demonstrationsprojektet er muliggjort ved finansiering fra Industriens Fond - du kan ansøge om et projekt nu og frem til 1. marts 2022.

Artiklen er oprindeligt publiceret af MADE