Skabelse af et innovativt miljø på Samsø
Teknologisk Institut har hjulpet Samsøs Udviklingskontor med at sammensætte et innovationsforløb, som skulle forsøge at skabe af et mere innovativt miljø på Samsø. På sigt skulle dette sikre bedre udvikling i erhvervsvirksomhederne og gøre det mere attraktivt at bosætte sig på øen. Samsø har på grund af sin naturlige afgrænsning set nødvendigheden i at finde nye muligheder og danne netværk på tværs af faggrupper på øen for at skabe mere udvikling og liv.
Innovation på tværs af faggrupper
De 46 deltagere i innovationsprojektet kom fra følgende brancher: turisme, fødevarebearbejdning, videnerhverv, handel, service, kunst og kunsthåndværk samt social og sundhed. Forløbet fokuserede på allerede eksisterende muligheder og ressourcer, for derigennem på tværs af faggrupperne at finde på nye måder at tænke og arbejde med projekter på.
- Målsætningen med innovationsprojektet var at tilbyde folk på tværs af brancher, en proces af en kvalitet de ellers ikke ville kunne få, som ville motivere dem til at arbejde mere innovativt. Derved skulle projektet give deltagerne nogle redskaber til konkret at kunne arbejde med innovation og nytænkning.
Mette Løkke, Leder af Samsø Udviklingskontor
Innovationsforløbet
Forløbet kørte over 11 måneder med en 3 måneders sommerferiepause og bestod af en kombination af grundlæggende teori omkring bl.a. idéudvikling, praktiske øvelser, arbejde med relevante projekter og studieture til andre lignende samfund.
- Naturligvis er det vigtigt at forløbet er med til at starte projekter, men for os er det ligeså vigtigt, at forløbet også giver en saltvandsindsprøjtning til de erhvervsdrivende. Det er så nemt at falde i den samme rille, som man plejer, og derved er der fare for, at man mister gnisten og ikke længere ser mulighederne.
Bitten Lehmann-Poulsen, projektkoordinator
Projektet arbejdede med en vekselvirkning mellem teoretiske og empiriske indlæg og forløb, praktisk selvstændigt arbejde med projekterne i de til formålet etablerede grupper samt sparring til de enkelte grupper.
Det overordnede mål
Det centrale var arbejdet med projekter i de etablerede grupper, da det er i samarbejde med andre, at idéudviklingen og innovationen sker. Det var i grupperne, at deltagerne skulle lære at håndtere innovationsprocessen og opleve, hvordan man bringer noget fra idéstadiet til et niveau, hvor det kan blive implementeret i virksomheden.