Skal jeg købe en 3D-printer – og hvilken?
Det kan være svært at gennemskue, hvilken 3D-print teknologi, der er mest optimal for netop din virksomhed – derfor bør du identificere, hvilke krav og behov din virksomhed har i forhold til teknologien.
Der hersker bred enighed om, at 3D-print giver en række nye muligheder og fordele – men for at kunne udnytte dem til fulde og skabe forretningsmæssig og teknologisk værdi, er der nogle overvejelser, du bør gøre dig, før du investerer i teknologien. Denne artikel stiller skarpt på nogle af disse overvejelser, så du har et bedre grundlag for at vælge den mest optimale 3D-print teknologi til din virksomhed.
Et af de vigtigste produktionsfremskridt siden den Industrielle Revolution
Tidligere blev 3D-print teknologien udelukkende brugt til prototyper og skuemodeller, men det har ændret sig. Teknologien og ikke mindst kvaliteten har taget nogle kvantespring fremad, og i dag er 3D-print ved at revolutionere den måde, vi fremstiller på, og teknologien giver en række unikke fordele i alle faser af produktudviklingen – fra det første design til produktion af færdige produkter … og alle trin derimellem.
Sammenholder vi det med et hastigt voksende udvalg af materialer, højere printhastigheder samt en stigende grad af automatisering, så har vi forklaringen på, hvorfor 3D-print vækster, som det gør, og hvorfor teknologien i højere og højere grad vinder indpas på tværs af brancher - fra rumfarts- og bilindustrien til fødevareindustri, medico, smykker og forbrugsvarer.
Modellen herunder viser den udvikling, som 3D-print har gennemgået i forhold til anvendelse.
Det første spørgsmål: ’HVORFOR?’
Grundlaget for størstedelen af de spørgsmål, du bør stille dig selv omkring 3D-print, bunder i ’HVORFOR?’ – Hvorfor vil du gerne give dig i kast med 3D-print?
3D-print kan give dig række forretningsmæssige fordele, og i den forbindelse er det vigtigt at definere, hvilke fordele du søger. Ønsker du at reducere omkostningerne til produktudvikling eller fremstilling? Vil du øge dine indtægter ved at reducere time-to-market? Har du ambitioner om at skabe nye, komplekse og kundetilpassede produkter, som kun er mulige med additiv fremstilling? Eller synes du måske bare, at 3D-print er spændende, og ønsker du at udforske teknologiens potentiale yderligere? Når du har klarlagt dit ’HVORFOR’, har du et bedre grundlag for at vælge det rigtige setup og den rigtige 3D-print teknologi til lige præcis din virksomhed.
Inhouse, outsource – eller begge dele?
Hvordan forestiller du dig at bruge 3D-print i fremtiden? Vil du typisk skulle printe den samme type komponent i det samme materiale igen og igen, eller varierer det fra projekt til projekt - fx komponenter i rustfrit stål i dag og nylonkomponenter i morgen? Det kan have stor betydning for, hvilket 3D-print setup, du vælger – og det er netop en af de første beslutninger, du skal træffe: Vil du investere i eget 3D-print setup og håndtere hele produktionen in-house, vil du outsource hele processen, eller vil du anvende en hybrid tilgang, hvor du selv laver nogle komponenter/materialer/processer og lægger andre ud til en ekstern partner. Her kan du fx læse om Danfoss’ tilgang til 3D-print produktion
Den magiske 3D-printer findes ikke (endnu)
Der findes desværre ikke én 3D-print teknologi, der passer til alle formål (endnu).
Som du sikkert har opdaget, findes der MANGE forskellige 3D-print teknologier. Hver teknologi har sine styrker og svagheder, som gør den velegnet til nogle formål - og ganske uegnet til andre. Teknologierne tilbyder desuden forskellige materialer – fra plastik til metal og endda også beton – og bruger meget forskellige metoder til at frembringe komponenter.
Så er der kvaliteten og ydelsen. Nogle 3D-printere kan fremstille hårdføre komponenter af produktionskvalitet med høj performance og lang levetid, mens andre er velegnede til prototyper og komponenter, der kun skal bruges kortvarigt. Og mens nogle teknologier er egnede til at producere store partier på én gang, er andre optimeret til at 3D-printe én eller et par komponenter så hurtigt som muligt.
Sidst med ikke mindst skal du holde dig for øje, at de forskellige 3D-print teknologier kræver forskellige niveauer af erfaring, kompetencer og menneskelige ressourcer – nogle er brugervenlige og intuitive, og emnerne kan bruges direkte fra printeren, mens andre kræver omfattende træning og en række manuelle processer i selve printforløbet. I forlængelse heraf skal du også overveje det miljø, printeren skal stå i, for med større kompleksitet og flere processer stilles der også større krav til plads, sikkerhed, udsugning etc.
Frem for at gå i detaljen med hver enkelt teknologi, vil vi i stedet fokusere på nogle af de overvejelser, du skal gøre dig, så har den bedste chance for at finde den 3D-print teknologi, der matcher lige præcis din virksomheds behov. Dog burde billedet herunder give en idé om, hvor mange muligheder, der findes på markedet – og udvalget er støt stigende.
Du kan også downloade oversigten her
Syv 3D-print kriterier, du skal overveje
Før du lægger dig fast på en 3D-printteknologi, er det en god idé at identificere dine krav til processen – hele vejen fra design til produktion. Herunder er en liste over overvejelser, du bør gøre dig, inden du vælger en teknologi.
- Fra fil til færdig komponent – hvor hurtigt skal det gå?
Alle 3D-printere har forskellige fil-til-færdig hastighed, der tager højde for byggeforberedelse, printhastighed og påkrævet efterbehandling. Du bør derfor overveje, hvad dine krav er i forbindelse med printhastighed - og kigge efter en teknologi, der kan indfri de krav.
- Komponentstyrke
Hvor holdbare eller slidstærke skal dine komponenter være - og hvad skal du bruge dem til? Her skal du overveje, hvilke materialer og teknologier, der kan opfylde dine krav til de mekaniske egenskaber. Ja, det kan være svært at sige specifikt, men overvej den generelle styrke, der er påkrævet, for at emnerne passer til den ønskede applikation – og kig så efter en printer, der kan levere den styrke.
- Nøjagtighed
Nøjagtighed, præcision og gentagelighed afhænger af en række faktorer, såsom størrelsen på komponenterne, materiale, geometri, efterbehandling, printretning og mere. Overvej hvad dine komponenter skal bruges til - og hvor nøjagtig printet skal være?
- Materialeegenskaber
Det er vigtigt at kende og forstå de tilsigtede anvendelsesmuligheder for dine komponenter såvel som de nødvendige materialekarakteristika, for at du kan vælge den bedste 3D-printer til dine behov. Hver teknologi har styrker og svagheder, der skal tages med i overvejelserne. Skal dine komponenter fx være fleksible (bøjelige) eller fuldstændig faste? - Komponentæstetik
Nogle applikationer kræver 3D-printede komponenter, der ’ser godt ud’, er i fuld farve eller hvor der er specifikke krav til udseendet. Andre applikationer er rent funktionelle, hvor udseendet ikke betyder noget, så længe komponenterne fungerer som forventet. Overvej hvad der er vigtigst for dig i forhold til æstetik vs. funktionalitet - og undersøg hvilke 3D-printere, der passer bedst til dine behov. - Printkapacitet
Hvor mange komponenter forventer du at 3D-printe per måned, og skal du typisk printe en komponent ad gangen eller et stort parti? Hvis du kender kvantiteten, er det lettere at vælge den optimale printer, så du hverken ender med ubrugt kapacitet eller en maskine der ikke kan følge med dine behov. - Indledende investering og samlede driftsomkostninger
Hvor meget vil du investere på nuværende tidspunkt? Det er en god idé at lave en prioritering af, hvad der er vigtigst for dig lige nu: Er det en lav opstartsomkostning, så du kan lære, hvordan 3D-print vil gavne din virksomhed? Eller (hvis du allerede ved, hvordan additiv fremstilling kan udnyttes i din virksomhed) kan du acceptere en højere opstartsinvestering, der vil resultere i lavere samlede driftsomkostninger? Vælg en tilgang, der matcher dit investeringsniveau – se eventuelt afsnittet om in-house, hybrid eller outsource.
Har du flere spørgsmål, der ikke besvares herover, er du altid velkommen til at kontakte en af vores 3D-print eksperter.