Slut med alvorlige infektioner ved brug af implantater der går gennem hud

Klaus Pagh Almtoft

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 89.

Implantat - Hud

Slut med alvorlige infektioner ved brug af implantater der går gennem hud

Teknologisk Institut går sammen med Elos Medtech Pinol og iNano i nyt projekt, som skal få implantater til at integrere med huden. Derved forhindres bakterier i at trænge ind i kroppen langs implantatet. Projekt støttes af den nye Danmarks Innovationsfond.

Instrumenter der gennembryder huden gennem længere tid, kan være årsag til alvorlige infektioner, fordi områderne kan være vanskelige at holde rene. Ny teknologi kan imidlertid få materialer til at integrere med huden, så bakterier forhindres i at trænge ind langs implantatet.

Ved at kombinere de nyeste resultater inden for nano- og procesteknologi med lægevidenskab vil et konsortie bestående af Teknologisk Institut, Elos Medtech Pinol og iNano på Aarhus Universitet udvikle en teknologi, der fremmer integration af hudpenetrerende medicinsk udstyr. Et sådant produkt vil have et behandlingsmæssigt potentiale af samme kaliber som opdagelsen af titaniums evne til at blive integreret i knoglevæv.

- Hvis det lykkes vil det blive banebrydende. Projektet ligger i direkte forlængelse af flere af vores mediko-relaterede udviklingsprojekter, som arbejder på at forbedre vekselvirkningen mellem celler og implantatoverflader. Der er en helt enestående synergi mellem partnerne og den viden, vi har opbygget inden for belægninger til mediko-segmentet. Hertil kommer, at Teknologisk Institut satser på High Tech Pilotproduktion, hvilket er særdeles relevant, når den udviklede teknologi er modnet til produktionsniveau, siger Teknologisk Institut.

Blødvævsintegration kan være en fordel i talrige situationer for eksempel ved knogleforlængende indgreb (se billede), dentale implantater, og implanterede elektroder, hvor infektioner kan være fatale. Især hvis den skyldes multiresistente bakterier.

For Elos Medtech Pinol, der er leverandør af implantater til en række af de førende virksomheder, vil et succesfuldt udfald af projektet derfor ikke blot betyde enorme markedsmæssige fordele, men også åbne op for en bred vifte af nye behandlingsmetoder som vil medføre en forhøjet livskvalitet for patienter verden over. 

– Teknologien for blødvævsintegration har et meget stort potentiale og giver os en enestående mulighed for at skabe unikke resultater for implantater, siger R&D Manager Henrik Andersen, Elos Medtech Pinol.

Projektet har et budget på 21 mio. kr. og er støttet med 10 mio. kr. fra InnovationsFonden. Projektet har en varighed på fire år.

Yderligere oplysninger 

R&D Manager Henrik Andersen, Elos Medtech Pinol A/S, mobil 4821 6463 og seniorforsker Morten Foss, Aarhus Universitet, mobil 2338 2098.