SmartField: Ny innovationsplatform skal imødegå store kvælstofudfordringer i landbruget

Juan  Farré

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 20 10.

Smartfield

SmartField: Ny innovationsplatform skal imødegå store kvælstofudfordringer i landbruget

Novo Nordisk Foundation

 

 

Novo Nordisk Fonden har givet en bevilling på op til 134 millioner kroner over de næste fem år til Teknologisk Institut til udviklingen af innovationsplatformen SmartField, der skal bane vejen for markant at mindske udledningen af lattergas og kvælstofudvaskning fra landbruget.

Lattergas (N2O) fra gødning i landbruget udgør op mod 6-7 % af den globale menneskeskabte drivhusgasudledning.

Indtil nu har udfordringer med at måle lattergasudledning betydet, at man har været nødt til at benytte meget forenklede beregningsmetoder, der ikke tilskynder landmændene til at gøde deres marker på måder, der minimerer udledningen af lattergas til atmosfæren. Manglen på standardiserede metoder og faciliteter til afprøvning på marken besværliggør derudover udviklingen og indførelsen af lovende nye løsninger, der kan mindske lattergasudledningen.

For at imødekomme det presserende behov for nye teknologier og løsninger, som landmændene kan indføre med henblik på at nedbringe lattergasudledningen fra landbruget, har Novo Nordisk Fonden givet Teknologiske Institut en bevilling på op til 134 millioner kroner over de næste fem år (2024-2029) til etablering af en innovativ platform kaldet 'SmartField'.

SmartField har til formål at afprøve og verificere kendte og nye løsninger, både i form af markdrift/dyrkningsmetoder og for eksempel lovende biologisk produkter, der begrænser udledningen af N2O og at fremskynde landmændenes anvendelse af disse løsninger Ambitionen med SmartField er at reducere udledningen af N2O fra landbruget betydeligt.

“Løsningerne findes, vi skal bare have bekræftet deres potentiale og fremskyndet deres implementering. SmartField har potentialet til at sikre betydelige ændringer på flere niveauer, fra individuelle bedrifter til lovgivning og regulering, hvilket muliggør en potentiel reduktion på 20-30 % i N2O-udledningen fra danske landbrugsmarker inden 2030 (sammenlignet med de nuværende niveauer)," siger Claus Felby, Senior Vice Præsident, Novo Nordisk Fonden.

SmartField er et initiativ med flere interessenter i en såkaldt Triple Helix-model for innovation bestående af den akademiske verden, industrien og den offentlige sektor. Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri vil via Landbrugsstyrelsen være involveret som ikke-finansierede observerende partnere, der muliggør vidensudveksling og datadeling.

"Nedbringelse af udledningen af lattergas fra landbrugsjorder er et kerneelement i den grønne omstilling af dansk landbrug. Vi tror på, at SmartField-platformen vil blive et afgørende værktøj til at identificere løsninger til at reducere lattergasudledningen, ideelt set uden at gå på kompromis med udbytter i marken," siger Jacob Jensen, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

”Indsatsen mod klimakrisen kan også styrke udviklingen af ny viden og teknologier. Landbrugssektoren forventes at bidrage med næsten halvdelen af de danske nationale drivhusgasudledninger i 2030, så det er afgørende, at vi arbejder på at reducere disse udledninger. SmartField-projektet er et meget interessant skridt hen imod at nå klimamålene for landbruget,” uddyber klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

"SmartField-initiativet demonstrerer Danmarks engagement i at skabe et mindre klimabelastende landbrug. Projektet sigter mod at sætte en global standard for test og validering af løsninger, der reducerer de klimatunge lattergas-udledninger fra landbruget. Vi er stolte over, at Teknologisk Instituts mange års dedikerede forskning, engagement og opbygning af ekspertise på området nu kvalificerer os til at lede dette banebrydende projekt”, siger Juan Farré, administrerende direktør ved Teknologisk Institut.

Danmark helt i spids for det bæredygtige landbrug

SmartField-platformen vil bestå af tre elementer: en måleinfrastruktur, et modellerings- og datahub, og en interface (vidensdelingsplatform) mellem forskere, myndigheder og landbruget. Gennem tæt samspil mellem disse elementer, vil nøjagtige modeller til estimering af N2O-udledningen blive udviklet for at hjælpe offentlige myndigheder, industri og landmænd med at træffe evidensbaserede beslutninger.

SmartField sigter mod at revolutionere den måde, hvorpå landbrugets N2O-udledning monitoreres og mod at fremskynde landmændenes ibrugtagen af forebyggende virkemidler med verificerede klimaeffekter. Tilgangen er at etablere en avanceret måleinfrastruktur til markforsøg og validering af førende virkemidler og nye løsninger, skabe databaserede modeller til forbedret estimering af udledning, og fremme en dynamisk udveksling af viden mellem forskere, beslutningstagere og praktikere, dvs. landmænd. De nye modeller vil også beregne kvælstofudvaskning på markniveau og dermed sikre, at der tages højde for alle potentielle miljøpåvirkninger fra håndtering af kvælstofgødning.

Udover DTI, der fordeler midlerne, er nøglepartnere i SmartField Pioneer Center for Landscape Research in Sustainable Agricultural Futures (Land-CRAFT), Aarhus Universitet (AU), Københavns Universitet (UCPH), Colorado State University (CSU) og SEGES Innovation.

Start-ups og industrien får adgang til måleinfrastrukturen for at afprøve og verificere deres lovende N2O-reducerende virkemidler, hvor fokus især vil være på biologiske løsninger. Initiativet vil placere Danmark i spidsen for landbrugsteknologier og forskning inden for N2O og udvikling af datamodellering af lattergasudledning på flere geografiske skala. Bedre og præcise datamodeller vil gøre det nemmere for myndigheder at indføre incitamentdreven lovgivning, og for landmændene at redegøre for deres klimavenlige gødningspraksis. Det vil derved også tilskynde forskere og industri til at udvikle nye løsninger. Internationale partnere vil sikre, at platformen er relevant og bygger på de seneste forskningsresultater, og bane vejen for fremtidig skalering og anvendelse uden for Danmark.

Ved at tage fat på de nuværende begrænsninger i forbindelse med udarbejdelse af drivhusgasregnskab og bane vej for markedsparate løsninger vil SmartField bidrage væsentligt til at opfylde de nationale klimamål og Paris-aftalen. SmartField-platformen er et vidnesbyrd om Danmarks proaktive tilgang til miljøudfordringer og bane vejen for betydelige reduktioner i N2O-udledningen uden at gå på kompromis med landbrugets produktivitet eller forårsage anden forurening.

Om Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden blev etableret i 1924 som en dansk erhvervsdrivende fond, der støtter videnskabelige, humanitære og sociale formål. Fondens vision er at fremme menneskers sundhed samt samfundets og planetens bæredygtighed. Fonden arbejder for at styrke forskning og innovation inden for forebyggelse og behandling af kardiometaboliske sygdomme samt infektionssygdomme. Derudover søger den at bidrage til udvikling af viden og løsninger, der understøtter den grønne omstilling af samfundet.

Læs mere

Yderligere information

Jakob Stein, Communications Specialist, jse@novo.dk