Teknologisk Institut ansøger om nyt nanofluid-projekt, der har potentiale til at revolutionere coating
Teknologisk Institut har sammen med en række internationale samarbejdspartnere ansøgt EIC Pathfinder om projektet ”SURFsUp”, der omhandler udvikling, test og kvalifikation af en ny type nanofluid-teknologi. Bliver projektet støttet, vil det løbe over fire år, hvor Teknologisk Instituts rolle vil være at teste og dokumentere den nye nanofluid-teknologi, der kan give gennembrydende muligheder inden for coating.
På baggrund af en nyudviklet nanofluid-teknologi har Teknologisk Institut i samarbejde med en række internationale samarbejdspartnere indsendt projektansøgningen SURFsUP til EIC Pathfinder, som støtter forskning, som er blevet vurderet som banebrydende inden for videnskabelig teknologi. Projektansøgningen indeholder blandt andet risici, som skal afklares i løbet af undersøgelsen af SURFsUPs nyudviklede nanofluid-teknologi. Bliver ansøgningen til Pathfinder godkendt, vil projektet blive finansieret over en fireårig periode.
- I SURFsUP projektet er det ikke os på Teknologisk Institut, der skal udvikle coatingen, da vi i projektet vil komme til at sidde længere henne på tidslinjen, fordi vi skal kvalificere det, SURFsUP har udviklet på. Til at kvalificere den coating, der er blevet udviklet, benytter vi de metoder, vi dagligt bruger i laboratoriet til vores egne coatings, fortæller Claus Bischoff, seniorkonsulent på Teknologisk Institut.
Nye udviklingsmuligheder og tværfagligt samarbejde
- I tidens løb har vi udviklet en række forskellige avanceret tests, som vi kan bringe i anvendelse i projektet, og vi får også mulighed for at udvikle vores egen værktøjskasse med nye, specialiserede testmetoder. Da vores primære fokus vil blive at gennemanalysere og dokumentere en helt ny type coating, vi ikke selv har lavet, vil det også give et indblik i, hvordan vi kan udvikle vores mere etablerede sol-gel coatings. Det er derfor både på test- og coating-siden, der ligger udviklingsmuligheder for os, lyder det fra Claus Bischoff.
Hvis projektet bliver bevilget, vil Teknologisk Institut både varetage coating test og printede geometrier til brug i test. Det betyder, at Teknologisk Institut vil have ansvaret for at printe geometrier, der skal anvendes i SURFsUP og coates med nanofluid-teknologien. Herefter sendes de coatede emner tilbage til Teknologisk Institut, som vil udføre en lang række laboratorietests.
- I starten af projektet vil det være relativt basale printede geometrier, men som der kommer fremdrift i projektet, vil det også være mere avanceret geometrier. Derfor vil der både være spændende og udfordrende opgaver inden for 3D-print og coating-området, fortæller Claus Bischoff.
En radikal ændring inden for coating-teknologien?
Lever testene op til SURFsUPs egne forventninger, kan nanofluid-teknologien bane vej for en radikal overfladebehandlingsteknologi, som har mulighed for at danne et mikrometer tykt lag coating, der danner en homogen overflade uagtet udvendige og indvendige geometrier. Ydermere forventer SURFsUP, at den nyudviklede nanofluid-teknologi er tæt på at være klimaneutral, ligesom den heller ikke udgør en sundhedsfare. Gennem projektet kan SURFsUPs nanofluid-teknologi kan løftes til et højere modenhedsstadie, hvilket giver mulighed for kommercielt brug i fremtiden.
Om Pathfinder
EIC Pathfinder finansierer forskning indenfor nye teknologier, som har potentialet til at kunne gøre en radikal forskel i fremtiden. Pathfinder projekterne består af to hovedområder: Pathfinder Open og Pathfinder Challenges, der begge har en portefølje tilgang. Pathfinder Open-projekter kan få tildelt 3 mio. euro og Pathfinder Challenges-projekter kan få tildelt 4 mio. euro.
Du kan læse mere om EIC Pathfinder her