Teknologisk Institut sikrer vejen for europæisk elbiludbredelse
Sæt dig bag rattet i din elbil og kør fra Malmø til Hamburg. En reel udfordring i dag men måske ikke om få år. Et stort anlagt europæisk demonstrationsprojekt - Green eMotion – skal skabe ensartede og attraktive forhold for elbiler i Europa. Teknologisk Institut har koordineret den Skandinaviske deltagelse og får en central rolle i projektet.
EU kommissionen har netop igangsat et initiativ, som skal støtte op omkring masseudrulning af elbiler i Europa. Projektet løber over de næste fire år og har et budget på 315 millioner DKK (EUR 42 million).
Projektets har 42 partnere på tværs af Europa. Vores region er flot repræsenteret med Better Place, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns kommune, Malmø kommune, Dansk Energi, Business Center Bornholm og Teknologisk Instituts center for Vedvarende Energi og Transport.
At projektet nu er en realitet vækker stor glæde i centret, som har stået som koordinator for den skandinaviske involvering i projektet:
”Det har været et langt og sejt træk at få regionen med i projektet og den stærke positionering har kun været muligt, fordi vi helt fra starten har stået samlet om ét stærkt skandinavisk mandat. Vi er glade for den tillid, vi har oplevet og glæder os nu til at komme i gang”, lyder det fra Lars Overgaard, Programleder for Bæredygtig Transport v. Center for Vedvarende Energi og Transport.
Vidensopbygning og formidling er vigtig i forbindelse med en omstilling fra årtiers transport med konventionelle benzin- eller dieselbiler til elbiler. Her kommer Teknologisk Instituts ekspertise ind i billedet med aktiviteter, der blandt andet skal sikre en øget viden om elbilernes driftssikkerhed under forskellige klimaforhold, og udvikle en international manual for håndtering af sikkerhed og uddannelse som skal understøttes af et webbaseret træningsprogram.
Instituttets batteriforskning i projektet får fokus på omkostningseffektive metoder til estimering af bilbatteriers helbred. Der indgår i forskningsarbejdet en række batteritest og for at kunne udføre de fleste batteritest der hvor elbilerne befinder sig etableres der i projektet et mobilt batteri-laboratorie.
Om Green eMotion
Green eMotion er et EU projekt under FP7 rammeprogrammet. I alt 42 internationale toneangivende partnere indgår aktivt i projektet fra bilindustrien, energisektoren, kommuner, universiteter, forskningsinstitutioner og teknologiske institutter. Det overordnede mål for Green eMotion er støtte op omkring masseudrulning af elbiler i Europa bl.a. gennem udvikling og demonstration af brugervenlige, standardiserede og forretningsmæssigt skalérbare tekniske løsninger, som skal gøre elbilen anvendelig inden for hele EU på tværs af lande, regioner og kommuner. Projekterne omfatter blandt andet forsøg med roaming og standardiseringer, forskning og udvikling af IT som muliggør dynamiske løsninger på tværs af lande og operatører samt validering af sikkerhed, pålidelighed og omkostningsprofil for elbiler, batterier og infrastruktur.
Projektet som er påbegyndt i marts måned strækker sig over 4 år. Green eMotion har et overordnet budget på 41,8 mio. EUR, hvoraf EU støtter de 24,2 mio. Det totale budget for de skandinaviske projekter beløber sig til 7.2 mio. EUR. Den skandinaviske deltagelse er blevet sikret med støtte fra Transportens Innovationsnetværk.
Partnerne i Green eMotion
Industri: Alstom, Better Place, Bosch, IBM og Siemens.
Forsyningsselskaber: Dansk Energi, EDF, Endesa, Enel, ESB, Eurelectric, Iberdrola, RWE og PPC.
Bil fabrikanter: BMW, Daimler, Micro-Vett, Nissan og Renault.
Kommunerne: Barcelona, Berlin, Bornholm, København, Cork, Dublin (Codema), Malaga, Malmø og Rom.
Universiteter og forskningsinstitutioner: Cartif, Cidaut, CTL, DTU, ECN, Imperial, IREC, RSE, TCD og Tecnalia.
Teknologiske institutter: Teknologisk Institut, FKA og TÜV NORD.
Se skandinavisk pressemeddelelse
Se global pressemeddelelse
Se projektets flyer
Læs mere om Green eMotion: http://www.greenemotion-project.eu/