Tre fordele ved 3D-printede emner til fødevareindustrien
Brug af 3D-printede emner åbner op for helt nye muligheder for fødevareindustrien. Vi arbejder kontinuerligt med at skabe overfladeforbedringer på 3D-printede dele, som skal anvendes til fødevarekontakt, og det er nu muligt at få fødevaregodkendt 3D-printede emner med komplet sporbarhed i en række metaller og plast.
Mads Østergaard er uddannet maskiningeniør og samarbejder med flere fødevarevirksomheder om 3D-printede komponenter. Her giver han dig et indblik i tre fordele ved 3D-printede emner, der skal i kontakt med fødevarer.
Øget designfrihed. 3D-print er kendetegnet ved at have stor designfrihed og giver mulighed for at lave geometrier, som normalt er rigtig dyre at fremstille eller som slet ikke kan lade sig gøre gennem traditionel fremstilling. Det skaber nye muligheder for eksempelvis at forme fødevareprodukter i det præcise udseende, man ønsker. Desuden går det hurtigere med at 3D-printe komplekse geometrier, end det gør ved traditionel produktion.
Komplet sporbarhed. Teknologisk Institut kan 3D-printe emner i rustfrit stål, titanium og nylon, som overholder de skrappe krav, der stilles til fødevarekontaktmaterialer. Vi kan levere fødevaregodkendte 3D-printede emner med komplet sporbarhed gennem hele processen og vi kontrollerer, at stoffer fra materialerne ikke går over i fødevaren. Udformningsmulighederne ved 3D-print kan desuden øge rengøringsvenligheden af emnerne og dermed give højere fødevaresikkerhed.
Optimering af produktion. Produktion med 3D-print har kort responstid i udviklingsprocessen og giver mulighed for at arbejde med nye typer af materialer. Det er derfor en hurtig metode til at teste nye emner og foretage ændringer undervejs. 3D-printede emner giver ofte mening, hvis man har behov for at kunne lave forholdsvis små serier til en fornuftig pris, som gribere, der kan håndtere fødevarer på et samlebånd eller specialdesignede emner til et specifikt fødevareprodukt.
Læs vores cases: