Ukraines landmineproblem er kæmpestort: Dansk-ukrainsk startup vil bruge robotter og droner til at fjerne minerne hurtigere og billigere

Kristian  Skaarup

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 38.

Ukraines landmineproblem er kæmpestort: Dansk-ukrainsk startup vil bruge robotter og droner til at fjerne minerne hurtigere og billigere

Med den nuværende teknologi vil det tage mere end 70 år og koste cirka 260 milliarder kroner at rydde minerne i Ukraine. Nu vil en ukrainsk tech-iværksætter i Danmark gøre minerydningen billigere, hurtigere og sikrere.

Han er flyttet til Odense, efter at Odense Robotics StartUp Fund har bevilliget plads i Teknologisk Instituts eftertragtede robotinkubator. Her skal han sætte turbo på udviklingen af sin robot- og droneløsning, som allerede delvist er i produktion og test i Ukraine.


– Ukraine er i dag det mest minelagte land i verden. De nuværende minerydningsprocesser er ekstremt langsomme, farlige og omkostningstunge, og de kan ikke skaleres til at imødekomme Ukraines akutte behov, siger V’yacheslav Shvaidak, medstifter og CEO i Dropla.

– Med de nuværende teknologier koster det mellem cirka 7 og 22 kroner at rydde én kvadratmeter for miner. Ved at bruge robotteknologi og kunstig intelligens kan vi gøre minerydning hurtigere, billigere og sikrere. Vi estimerer, at vores løsning kan reducere prisen for minerydning til blot 0,7 kroner per kvadratmeter og forkorte tiden fra 70 år til 12, tilføjer han.

Minerydning handler også om fødevaresikkerhed. Før den russiske invasion var Ukraine en vigtig global fødevareleverandør, der producerede mad til mere end 400 millioner mennesker på verdensplan og stod for 10 procent af solgte afgrøder, ifølge FN. Men Ruslands invasion har ødelagt fødevaresikkerheden i landet, siger den 33-årige forrige løjtnant.

– I dag er 26.000 kvadratkilometer landbrugsjord i befriede områder blevet påvirket af miner og ueksploderet ammunition på grund af russisk aggression. Det svarer til halvdelen af Danmark. Landbrugsjorden har høj økonomisk værdi og kritisk betydning for fødevaresikkerheden, hvilket gør det til en topprioritet for minerydning, siger V’yacheslav Shvaidak.

V'yacheslav Shvaydak
V’yacheslav Shvaidak, medstifter og CEO i Dropla

Sådan fungerer teknologien

Dropla er et værktøj til at assistere minerydningsoperationer.

Platformen til landminedetektion kombinerer dronesværmteknologi udstyret med multimodal sensorfusion og en flåde af ubemandede, terrængående køretøjer, der gør det muligt at bekræfte sikkerhedszoner.

Mens de fleste minerydningsløsninger bruger én drone ad gangen, udsender Dropla en sværm af seks UAV’er samtidigt, hvilket gør det muligt at dække et større område hurtigere – op til en halv kvadratkilometer om dagen.

Dronerne opdager landminer gennem optiske, magnetiske og elektromagnetiske sensorer og sender data til en databehandlingsstation, der skaber et georefereret, digitalt overfladekort, som viser truslernes placering.

Derefter kan Droplas fjernstyrede terrængående køretøjer fjerne vegetation og sikre, at ingen trusler er blevet overset i den indledende undersøgelse. Disse køretøjer er designet til at modstå en detonation af antipersonelminer, der er blevet overset i den første undersøgelse.

Slutresultatet er, at jorden nu er sikker, og at minerydningsholdet kan gå ind og udføre minerydning.

-

Testes i Ukraine lige nu

Ukraines regeringsorganisationer for minerydning, Emergency State Service of Ukraine og State Transport Special Service, tester i øjeblikket Droplas terrængående køretøjer.

Droplas neurale netværk er trænet på data fra mere end 300 landminer og ueksploderet ammunition indsamlet fra deres eget testområde i Ukraine.

Den kombinerede dronesværmløsning er stadig under udvikling og forventes at være klar om seks måneder.

Droplas ambition er at være den største udbyder af træningsdatasæt til AI-funktioner inden for landminedetektion og levere 1,8 millioner mærkede billeder inden udgangen af 2024.

Turbo på udvikling i robothub

Dropla er nu blevet udvalgt af Odense Robotics StartUp Fund til en plads i Teknologisk Instituts eftertragtede robotinkubator. Her vil den dansk-ukrainske startup få hjælp til at styrke forretningsplanen, udvikle teknologien og adgang til finansiering.

V’yacheslav Shvaidak er ikke i tvivl om, at Odense og Danmark – på grund af den store ekspertise inden for robotteknologi – er det rette sted at sætte turbo på Dropla.

– Jeg valgte Odense som Droplas nye hovedkvarter, fordi byen er for robotteknologi, hvad Firenze var for renæssancekunst. Der er en kritisk masse af eksperter inden for robotteknologi, automatisering og droner her, som du ikke finder mange andre steder, og jeg ønsker at være en del af denne skelsættende udvikling. Mit fokus er nu at gøre sensorfusionen og sværmløsningen klar til brug i Ukraine og samtidigt være med til at styrke økosystemet for forsvarsstartups, siger V’yacheslav Shvaidak.

Danmark har afsat over 60 milliarder kroner til militær støtte til Ukraine, herunder et program til at købe udstyr fra danske virksomheder. Dropla har planer om at deltage i indkøbsprocessen.
 

Om V'yacheslav Shvaidak

V'yacheslav forlod Ukraine en uge før krigen brød ud. Som løjtnant i tankdivisionen i Ukraine mente han, at han kunne gøre mere gavn ved at sætte sin viden i spil i Danmark og herfra kanalisere ressourcer og kompetencer til Ukraine end ved frontlinjen.

V'yacheslav er 33 år gammel og har en ph.d. i økonomi samt en kandidatgrad i teknisk ingeniørfag.


Om Odense Robotics StartUp Fund

Odense Robotics StartUp Fund giver robot- og droneiværksættere adgang til kapital, sparring, netværk og en af Europas ledende startup hubs ved Teknologisk Institut i Odense.

Den erhvervsdrivende fond hjælper tidlige startups med at realisere deres fulde potentiale og accelererer deres rejse fra idé til lancering. Det sker i et skræddersyet forløb, som åbner døren til Danmarks verdensførende ekspertise inden for robotteknologi.

Fonden udvælger startups til en plads i inkubatoren, hvor de kan:

  • Blive matchet med mentorer, som har skabt globale virksomheder inden for robot, drone og automation

  • Få adgang til kapital uden at afgive ejerandele

  • Udvikle deres produkt og forretning sammen med et team af robot- og droneeksperter fra Teknologisk Institut og Odense Robotics

  • Udvikle deres prototype på egen kontorplads i et dynamisk miljø, hvor startups får adgang til avanceret teknisk udstyr

  • Opbygge et unikt netværk og møde partnere, bevillingsgivere og investorer

www.robotstartupfund.dk