Uønsket kemi i maling

Nadja Lynge Lyng

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 12 19.

Maling

Uønsket kemi i maling

Teknologisk Institut har i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk, Henning Larsen og Aalborg Universitet undersøgt væg- og træmaling henvendt til forbrugerne på det danske marked. Projektet er finansieret af Realdania og Grundejernes Investeringsfond.

Luftkvaliteten indendørs har stor betydning for vores velvære

Der er mange kilder til kemi i luften i hjemmet, blandt andet afgasning fra byggematerialer, inventar samt rengøringsartikler og personlige plejeprodukter.

Indendørs luftkvalitet kan forbedres med udluftning – men også lavt afgassende byggematerialer har en stor betydning. Særligt i boliger uden mekanisk ventilation, da undersøgelser viser at vi ikke lufter ud i samme grad som tidligere, samt at boliger over de sidste 50 år er blevet tættere pga. hensynet til energiforbruget.

Undersøgelse af 30 malinger på det danske marked

Ved kortlægningen af markedet blev der fundet frem til 233 forskellige væg- og træ- og metalmalinger. 30 malinger (20 vægmalinger og 10 træ- og metalmalinger) som repræsenterer markedet i form af forskellige prisklasser, frivillige mærkningsordninger, bindertype mm. blevet udvalgt til test.

Disse produkter har undergået detaljerede undersøgelser ved Teknologisk Institut og Aalborg universitet. Fokus har været at undersøge udvalgte kemiske stoffer i de 30 malinger, samt i afgasningen fra malingerne under kontrollerede forhold. Malingerne er undersøgt for indhold af tungmetaller, PAH’er, ftalater, klorerede paraffiner, konserveringsmidler, Total Organisk Fluorid (TOF, som indikator for PFAS) samt pH-værdi. Der blev målt afgasning af VOC’ere, aldehyder og ammoniak.

Undersøgelse under realistisk forhold, samt modstandsdygtighed over for slid og klimapåvirkning

Derudover er der udført luftmålinger i tre boliger mens og i tiden efter at der er blevet malet. Der er målt for VOC’er, aldehyder, ammoniak og konserveringsmidlet benzisothiazolinon (BIT) i boligerne. Aalborg Universitet har undersøgt hovedkomponenter i de 30 malinger og slidevnen ift. afgivelse af mikroplast. Henning Larsen har kigget på eventuel EPD-data for 30 malinger samt generisk data for at evaluere klimapåvirkningen af malingerne. Forbrugerrådet Tænk har på baggrund af undersøgelserne lavet en evaluering af de 30 malinger.  

Den tekniske rapport findes her

Link