Værdifulde råstoffer kan skabes af restprodukter
Teknologisk Institut indvier nyt pilotanlæg til bioraffinering, som kan udvinde værdifulde råstoffer fra biologiske restprodukter - for eksempel proteiner fra sukkerroetoppe og antioxidanter fra tang til konservering af kosmetik.
Med et nyt bioraffineringsanlæg i pilotstørrelse bliver det nu muligt på Teknologisk Institut at udvikle og efterprøve processer, som kan trække værdifulde råstoffer ud af biologiske restprodukter. For eksempel proteiner og sukkerstoffer fra tang, roetoppe og mask fra ølproduktion og bioaktive komponenter fra rejeskaller, som kan bruges til foder, helsekost, kosmetik og konservering af maling.
- Restressourcer fra fødevareproduktion skal ikke længere betragtes som affald, men som en kilde til yderligere værdifulde stoffer, der via bioraffinering kan trækkes ud af det biologiske materiale. Med anlægget vil vi demonstrere, hvordan man kan skabe nye råstoffer og reducere CO2 udledningen, fordi de lokale råstoffer kan erstatte importerede råvarer. Her har Danmark gode forudsætninger for at blive globalt førende indenfor bioraffinering, siger sektionsleder Anne Christine Steenkjær Hastrup, Teknologisk Institut.
I erhvervspartnerskabet SUBLEEM, støttet af Grøn Omstillingsfond, arbejdes der nu i pilotskala på at udvikle udvikles og demonstrere processer, som skal være forretningsmæssigt rentable. Formålet er at skabe en central platform for at afprøve idéer, processor og eftervise forretningsmodeller, som i fuldskala kan danne baggrund for at få etableret produktionsanlæg rundt om i landet.
Desuden arbejdes der i et nyt projekt; ShrimpCan, på at undersøge mulighederne for at trække chitin ud af rejseskaller. Værdistofferne kan benyttes som bioaktivt komponent til bl.a. foder, helsekost og kosmetik. Desuden skal man belyse, om chitin kan konservere maling og rentabelt erstatte miljø- og sundhedsskadelige konserveringsmidler mere bæredygtige.
Pilotanlægget til bioraffinering indvies torsdag den 17. august 2017, hvor der præsenteres konkrete cases. Desuden afholdes der en workshop, hvor virksomheder med tilgængelig biomasse eller ønsker til nye produkter kan få vejledning om bioraffinering og potentielle nye forretningsmodeller.
Læs programmet her samt tilmelding
Yderligere oplysninger
Centerchef Anne Christine Steenkjær Hastrup, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1602,
mail: acha@teknologisk.dk.