Varmepumper - Standarder og lovgivning
Varmepumper er i dag underlagt krævende regler og standarder, både nationale og internationale, og der er mange kvalitetsordninger at vælge i mellem afhængigt af, hvilket marked der opereres på. Dette skal du som producent, leverandør eller importør af varmepumper være opmærksom på. Læs med og bliv klogere på de aktuelle standarder og den gældende lovgivning inden for varmepumper.
Hvorfor standarder?
En almindelig borger behøver sjældent at forholde sig til standarder, selvom der er mange af dem, og de bliver brugt i mange sammenhænge. Men for virksomheder, herunder producenter, leverandører og importører, er det vigtigt at være opmærksom på, hvilke standarder der findes, og det gælder særligt, hvis man arbejder med tekniske produkter og ydelser.
Selvom standarder kan gøre produktionen eller leverancen af et produkt mere besværlig, fordi der er en række krav, der skal overholdes, er der også mange fordele ved standarder. Producenter og leverandører, der arbejder efter standarder, giver forbrugerne tillid, kvalitet og sikkerhed. Brugen af europæiske standarder betyder desuden, at importen til europæiske lande bliver fri. Standarder er også med til at gøre det lettere at udvikle og producere produkterne samt markedsføre dem på tværs af landegrænser.
Følgende standarder gælder for varmepumper:
DS/EN14511
DS/EN14825
DS/EN16147
DS/EN12102
Lovgivningen ændrer sig løbende, men vi er ajour med udviklingen og kan hjælpe dig med at sikre, at din varmepumpe overholder de nødvendige krav og regler. Energistyrelsen informerer også løbende om nye love, krav og standarder, der skal følges.
Varmepumper er også omfattet af disse krav, men de er dog ganske overkommelige for de fleste producenter og leverandører. Kravene bliver dog løbende skærpet og fornyet med henblik på at sørge for at varmepumperne er så effektive som muligt, således at man opnår den maksimale effekt i konverteringen af fossile brændsler til varmepumper.
Læs mere på Energistyrelsens hjemmeside her .
Der stilles også krav til anvendelsen af farlige gasser og væsker, samt at varmepumper (og køleanlæg) med et årligt elforbrug højere end 3.000 kWh skal måles, eventuelt med en separat elmåler.
Varmepumpelaboratoriet på Teknologisk Institut er akkrediteret af ILAC, the International Laboratory Accreditation Cooperation, og DANAK, Den Danske Akkrediteringsfond til at udføre tests i overensstemmelse med internationalt anerkendte akkrediterings standarder, ecodesign- og energimærkningskravene samt gældende EU standarder og kvalitetsordninger, som f.eks. HP KEYMARK, MCS og EHPA – Quality Label. Vi kan udføre den test, simulering eller beregning, som du har brug for - både af udstyr, komponenter og anlæg.