Vestas tjekker støbeprocesser med neutroner

Hanna  Leemreize

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 02.

Close-up af et stykke jern med heat maps

Vestas tjekker støbeprocesser med neutroner

Med neutronstråling kan man måle deformationer i krystalgitre, som kan omregnes til rest-spændinger i materialer. Metoden er dog endnu ikke fuldt anvendelig.

»Vi har nok en tendens til at overdimensionere, når vi laver store komponenter som rotornav,« siger Asger Sturlason fra Vestas med titel af Functional Lead for Nacelle Materials.

Årsagen er, at det meget vanskeligt at estimere den restspænding, der opstår i støbegodskomponenter. Så det er bedre at være på den forsigtige side, selvom det koster materiale og dermed penge.

Der findes godt nok en lang række simuleringsværktøjer på markedet, der kan beregne restspændingerne, men der findes ikke gode værktøjer til at eftervise, at simuleringerne er korrekte.

Det er muligt at undersøge restspændinger ved at bore eller fræse i pilotudgaver, men det ville også være rart at kunne lave en ikke-destruktiv test.

I samarbejde med Teknologisk Institut har Vestas forsøgt sig med neutronstråling fra det britiske forskningsanlæg Isi, der er opkaldt efter den egyptiske gudinde Isis, og desuden ligger tæt ved Themsen, som de lokale i dette område, kalder Isis.

Neutroner kan som hård røntgenstråling trænge gennem metaller, og de kan dermed bruges til at bestemme deformationer i krystalgitre, som kan omregnes til restspændinger.

Læs hele Ingeniørens artikel på Ing.dk her