Viden om kontaktflader i maling bidrager til Hempels produktudvikling
Malingproducenten Hempel vil skabe langtidsholdbare og mere miljøvenlige produkter ved hjælp af viden fra røntgenanalyser, udført i samarbejde med Teknologisk Institut.
Langt de fleste overflader vi møder i vores dagligdag er behandlet med en lak eller maling. Det gælder også skibsskrog af stål, som bl.a. coates for at holde rurer og alger væk fra skibet. Alger og rurer kan øge modstanden for skibet betydeligt, hvilket betyder, at skibenes brændstofforbrug øges.
Hempel har udviklet en mere miljøvenlig, silikonebaseret maling til brug på skibsskrog. For at forbedre dette produkt, er det afgørende for virksomheden at få en bedre forståelse af de enkelte dele af produktet og kemien bag.
- Som en innovativ, udviklingsfokuseret virksomhed er det helt essentielt for os, at vi har adgang til avancerede målemetoder og de bedste værktøjer til at skabe ny viden og mere værdi for vores kunder, udtaler Stefan M. Olsen, Manager, Fouling Release and Marine Technology, R&D hos Hempel.
Hempel har indgået et samarbejde med Teknologisk Institut om at anvende avancerede analysemetoder på den schweiziske forskningsfacilitet Paul Scherrer Institute (PSI), for at opnå større indsigt i, hvordan forskellige dele af malingen spiller sammen.
- Den viden, vi kan opnå om malingen vha. instrumentet på PSI, kan man ikke opnå på et almindeligt laboratorieinstrument. Vi har trukket al den information ud vi kan, og så diskuterer vi herefter med Hempel, hvordan resultaterne kan være med til at bidrage i deres R&D, siger Manja Annette Behrens, konsulent på Teknologisk Institut.
Samarbejdet har bl.a. givet Hempel helt ny viden om kontaktfladen mellem forskellige coatings. Denne viden er afgørende for at Hempel også i fremtiden kan tilbyde miljøvenlige overfladebehandlinger med bedst mulig ydeevne.
- Takket være de Computed Tomography-analyser som Teknologisk Institut har udført, har vi opnået ny indsigt i den kemi, der foregår helt ned under mikrometer-niveau i vores produkter, siger Stefan M. Olsen.
Står din virksomhed med spørgsmål omhandlende interaktioner mellem komponenter, strukturforståelse af kemiske forbindelser eller fordeling af grundstoffer og molekyler i dine produkter? Måske kan avanceret karakterisering hjælpe.